Stránky

15. marca 2018

Liaty páperový perník


Jednoduchý a nesmierne nadýchaný koláč. Až tak, že si ho zamilujete po prvom upečení. Táto nadýchaná perníková perinka bola voňavou stálicou maminho repertoáru domácich múčnikov. Milovala som ho a ešte stále ho milujem na raňajky ku kakauku - raz darmo, to dieťa, ktoré vo mne prebúdza tento koláč, sa nedá poprieť😊

Príprava tohto múčnika je neuveriteľne jednoduchá a bez preháňania môžem povedať, že ho v rúre máte do 10 minút. A či máte 20 alebo 50 alebo sa tento perník chystáte napiecť pre svoje deti na desiatu do školy, tá vôňa a chuť čerstvého kakaového perníka rozžiari všetky očká a zažehná nejednu (nielen) detskú chmáru. 😍


Tento recept nájdete aj vo veľkej pripravovanej knihe o bezlepkovom pečení tu 


Na 1  hlboký plech (40 x 35 cm) budeme potrebovať:

Čas prípravy:  15 min         Čas pečenia: 45 - 50 min            Teplota pečenia:  180°C

2 vajíčka
100 g trstinového cukru
50 g ríbezľového (alebo akéhokoľvek iného kyslého) džemu + cca 350 g na potretie
50 g medu
5 g (1 ČL)  mletej škorice
25 g kvalitného holandského kakaa
12 g (1 bal.) kypriaceho  prášku
10 g (1 ČL) sódy bikarbóny
375 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
150 ml olivového alebo iného rastlinného oleja
500 ml plnotučného živočíšneho alebo rastlinného mlieka

Na dokončenie:
Ríbezľový džem
200 g kvalitnej horkej čokolády

1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Plech si vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a koreniny. Žĺtky oddelíme od bielkov, bielky si zatiaľ odložíme bokom. Žĺtky  s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, do ktorej pridáme džem a med a všetko dobre premiešame.
2. Za stáleho šľahania pomaly do vaječnej peny striedavo pridávame olej s mliekom. Vznikne nám veľmi tekutá zmes, do ktorej opatrne vmiešame múku a všetky ostatné suché suroviny.
3. Bielky s 1 PL cukru vyšľaháme do krémovej peny, no tuhej peny. Opatrne a zľahka vmiešame do perníkového cesta. Hotové cesto vylejeme na pripravený plech a upečieme v rozhorúčenej rúre. To, či je múčnik hotový, môžeme vyskúšať pomocou špajle – po zapichnutí do cesta by mala byť úplne suchá.
4. Perník necháme úplne vychladnúť, vrch potrieme ríbezľovým džemom a polejeme roztopenou čokoládou. Necháme stuhnúť a  horúcim nožom nakrájame na malé alebo väčšie kúsky. Podávame s porciou teplého kakaa :)


Krásne a voňavé vypekanie kamoškovia moji! 😍

Ak sa vám recept páčil, podeľte sa s nami o to dolu v komentári alebo ho rovno zdieľajte s vašimi priateľmi. 
A ak vás zaujímajú pikošky a zaujímavosti zo sveta bezlepkového pečenia kuknite na našu FB stránku alebo nás sledujte na → Instagrame

S láskou

Vaša Peťa ❤️




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára