Stránky

4. apríla 2017

Bezlepková kvásková vianočka

 
Zbožňujem kvások. Zakaždým žasnem, ako z niečoho tak jednoduchého a obyčajného, sa stane niečo tak unikátne a živé. A zakaždým ako vidím, že tá masa múky a vody ožíva, ma motivuje vymýšľať a vytvárať nové a nové kváskové pečivá. 

A ako nám už začala jar a Veľká noc sa blíži, zacnelo sa mi po vianočke. Viem, že mnohým sa vám spája práve s Vianocami, no pre mňa je symbolom jari a Veľkej noci. Fajnová maslová a voňavá, takmer ako každé pečivo, ktoré pečiem v tomto čase. Na Veľkú noc dávam do koláčov toľko masla, že u nás by snáď aj prešiel názov Maslovej veľkej noci :D.

Nuž, ale aby ste si nemysleli, že to čo upečiem je zakaždým dokonalé, aj ja som len človek, ktorý sa mýli. A darmo, niekedy ani roky praxe nepomôžu. Túto vianočku, čo vidíte na obrázku, som upiekla nesladkú. Nie že by som chcela, len som jednoducho zabudla :D 

Vlastne sa mi podarila obrovská brioška v tvare vianočky. :D Nuž čo, aspoň že je bez vajíčka a do nákypov a žemľovky je úplne perfektná. V recepte som však cukor už uviedla, takže sa nemusíte báť, že by sa vám podarilo to isté, iba ak by ste tiež zabudli :D 



A ako som to všetko tak rýchlo robila, zabudla som aj pofotiť postup pletenia a skladania vianočky, takže kým to znovu upečiem znovu a nafotím celý postup a vianočku ste ešte nerobili, pozrite si prosím na internete nejaký postup. Vy ste šikovníci, určite to zvládnete :)

Recept je úžasný, s cestom sa fantasticky pracuje a keby vám to pletenie predsa len nešlo, nakrájajte si cesto na 12 kúskov a šupnite ho do veľkej mafinkovej formy. Takto sa vám aspoň zaručene podaria tie najlepšie kváskové sladké žemličky. :)

Na 1 veľkú vianočku alebo 2 malé budeme potrebovať:

Čas prípravy: 30 min                 Teplota pečenia: 170°C         Čas pečenia: 45 - 60 min
                  + kysnutie 12 - 24 hodín    

350 + 100 g bezlepkovej múky
400 ml teplej vody alebo mlieka
150 g kvásku (recept na kvások nájdete tu)
30 g mletých ľanových semienok
150 g roztopeného masla + extra na potretie
2 ČL xantánovej gumy
150 g trstinového cukru
2 ČL vanilkového extraktu
50 g plátkov mandlí (nemusia byť)

1. 350 g múky zmiešame s teplou vodou a kváskom. Prikryjeme potravinovou fóliou alebo vrchnákom od misky a necháme kvások pracovať na teplom mieste bez prievanu minimálne 12 hodín. 
2. Do vykysnutého kvásku pridáme mletý ľan, maslo, xantánovú gumu, cukor a vanilku a všetko dobre premiešame. Ak je cesto príliš riedke, pridáme minimálne 50 g múky do kvásku a zvyškom poprášime dosku na vaľkanie. 
3. Cesto preložíme na dosku na vaľkanie a premiesime na hladké cesto. Ak sa nám cesto príliš lepí, podpsypeme ho troškou múky. 
4. Cesto rozdelíme na 9 častí a každú vyvaľkáme na valček dlhý približne 30 cm, pričom stred valčeku by mal byť hrubší ako okraje. Pri preplietaní vrkočov sa valčeky budú naťahovať a stred a nám tým pádom neroztrhne. 
5. Medzitým si predhrejeme rúru na 50°C. Hlboký plech vložíme do rúry na najspodnejší rošt a naplníme ho horúcou vodou.
5. Upletieme spodný vrkoč zo 4 valčekov, ktorý prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie, stred mierne pritlačíme a potrieme vodou. Upletieme stredný vrkoč z 3 valčekov, prenesieme ho na spodný vrkoč. Znovu mierne pritlačíme a potrieme ho vodou. Nakoniec upletieme vrkoč z 2 valčekov, ktorý prenesieme na stredný vrkoč. 
6. Okraje vrkočov zahneme pod vianočku, celú vianočku potrieme roztopeným maslom a posypeme plátkami mandlí. Pozdĺž stredu zapichneme do vianočky 3 špajle, aby nám pri pečení držala tvar.
7. Vianočku vložíme do rúry a necháme približne 30 minút kysnúť. Vianočka by mala zväčšiť svoj objem aspoň o tretinu
8. Teplotu nastavíme na 170°C a približne po 10 minútach pečenia vyberieme plech s vodou a dopečieme. Ak nám vianočka začne príliš hnednúť, prikyjeme ju alobalom a tak upečieme. 
9. Hotovú vianočku necháme vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ju môžeme posypať práškovým cukrom.

Krásne jarvypekanie kamoškovia!  :)

S láskou

Vaša Peťa  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára