Stránky

19. júla 2018

Páperové škoricové slimáky - recept z Glutenfree Expo

Áno viem, Glutenfree expo máme už dávno za sebou. Chcem sa vám ale (konečne) oficiálne poďakovať za vašu účasť a najmä za vašu interakciu a spätnú väzbu. Mám obrovskú radosť z toho, že vás Delightilli škola bezlepkového pečenia tak veľmi oslovila - akonáhle dokončíme priestor, kde budeme mať cukráreň (všetci ste srdečne vítaní, viac info o cukrárni môžete nájsť aj →TU) a novú web stránku, všetko spustíme 😊 


Touto cestou sa chcem ešte raz poďakovať celému tímu Novalim (Miška, Lucia, Silvia, Tony, Slávka, Zuzka a mnohí ďalší) a pánovi Popracovi. Nesmierne sa teším z našej spolupráce, na výstave nám bolo super, vytvorili ste úžasnú rodinnú atmosféru a mala som taký pocit, že vás všetkých poznám už roky! 😊 Veľmi sa tešíme na ďalšiu akciu, verím tomu, že ich bude ešte mnoho 😊

Práve dokončujem receptár na našu školu pečenia a poviem vám, máte sa na čo tešiť 😍 Koniec koncov, to, čo nás čaká ste mnohí videli aj na expe, kde som piekla tieto fajnové páperové škoricové slimáky - aspoň pre mňa pečivo môjho detstva - mala som ich takmer stále do školy na desiatu 😊 To že sú jemné, páperové a nadýchané, ste mohli sami vidieť na vlastné oči a okúsiť na svojom jazýčku. 
Takže pre tých, ktorým sa neušiel recept na výstave, s radosťou zdieľam sľúbený recept. A pošlite foto, ako sa podarili 😉😊



Na 16 menších alebo 8 veľkých škoricových slimákov budeme potrebovať:

Čas prípravy: 20 min + 1 – 1,5 hodiny kysnutia   Čas pečenia: 15 – 20 min                       Teplota pečenia 220°C

350 ml vlažného plnotučného živočíšneho alebo rastlinného mlieka
140 g trstinového cukru
2 kocky (84 g) čerstvého droždia
450 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál + 50 g tapiokového škrobu alebo 500 g Promix Forte – pri použití múky Forte, však vynechajte xantánovú gumu
1 ČL (3 g) xantánovej gumy
12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
½ ČL soli
50 g roztopeného a schladnutého masla alebo kokosového oleja
30 ml jablčného octu
1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
1 vajíčko (veľkosť L)

Plnka
50 g zmäknutého masla
50 g trstinového cukru
2 ČL škorice
50 g roztopeného masla na potretie

      1. Vo vlažnom mlieku dobre rozmiešame 40 g trstinového cukru a čerstvé droždie. Odložíme na bok a necháme 5 min kysnúť.
        2. Medzitým si vo väčšej miske zmiešame múku so xantánovou gumou, kypriacim práškom, zvyšným cukrom a soľou. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme roztopené maslo, jablčný ocot, vajíčko, vanilkový extrakt a vykysnutý kvások.
        3. Pomocou ručného mixéra alebo robota všetko vymiešame na hladké cesto bez hrudiek. Misu zakryjeme vrchnákom alebo potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 – 60 minút alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí.
        4. Na plnku si medzitým zmiešame mäkké maslo so škoricou a trstinovým cukrom a odložíme bokom.
        5. Pracovnú dosku a ruky si jemne naolejujeme olivovým olejom a vykysnuté cesto premiesime. Cesto hnetieme asi 5 minút, potom si dosku aj cesto jemne poprášime, len tak aby sa nelepilo, a vyvaľkáme do obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm.
         6. Potrieme pripravenou plnkou a zrolujeme. Ostrým nožom nakrájame na 16 menších alebo 8 väčších kúskov, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky postriekame vodou a necháme na teplom mieste kysnúť 20 – 30 minút alebo kým svoj objem zdvojnásobia.
         7. Rúru rozohrejme, vykysnuté slimáky postriekame znovu vodou, potrieme roztopeným maslom,  vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
        8. Hotové slimáky necháme úplne vychladnúť a podávame čo najčerstvejšie.

TIP NA PRÍPRAVU:
Na bezvaječnú verziu vynechajte v recepte vajíčko a nahraďte ho 50 ml mlieka (rastlinného alebo živočíšneho). A ak by ste to všetko chceli skombinovať a vytvoriť si bezlepkové, bezmliečne a bezvaječné raňajkové pečivo, namiesto masla použite kokosový olej a mlieko nahraďte rastlinným (ja osobne milujem kokosové). 

Príjemné letné vypekanie, kamoškovia moji 😊

S láskou

Vaša Peťa ❤️

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára