Nestáva sa mi často, ak vôbec, že by som si upiekla koláč len tak pre seba. No kombináciu marhulí a čokolády zbožňujem a preto pri pohľade na fotku tohto koláča v najnovšom časopise Apetit, sa mi začali slinky zbiehať. A bolo rozhodnuté. 😃
Recept som si samozrejme prerobila na bezlepkovú verziu a nebola by som to ja, keby som si ho trošku aj neupravila. Namiesto piškóty, ktorá išla na vrch múčnika, som použila bielkovú penu z bielkov, ktoré mi ostali z posledného pečenia. Tvaroh som namiešala s cheesecreamom (nie že by som chcela, no nemala som dosť tvarohu a po ruke som mala len tento syr - no kombinácia je to famózna! 😍 ) a doplnila šťavou z limetky.
Tento koláč chutí presne tak, ako vyzerá - FENOMENÁLNE 😍.
Je šťavnatý, svieži, kakaukový, letný, rýchly a málo sladký - všetky chute sa dokonalo vyvažujú. Ovocie si samozrejme môžete zameniť podľa toho, ktoré vám akurát dozrieva v záhrade alebo ktorého zásoby máte ešte v mrazničke či špajzi. Za seba musím povedať, že sa teším aj na malinovú verziu tohto koláča 😊
A keď budem citovať popisok v časopise, tak vám poviem, že na plechu vyzerá tento huncút naozaj nevinne, no len čo ho rozrežete a poukladáte na tanier, neodoláte 😍
Na 1 plech (35 x 40 cm) budeme potrebovať:
Čas prípravy: 20 min Čas pečenia: 40 + 15 min Teplota pečenia: 180°C
Kakaové trené cesto:
125 g masla izbovej teploty
75 g trstinového cukru
3 vajíčka izbovej teploty (veľkosť L)
100 g kefíru alebo 80 ml mlieka (živočíšneho alebo rastlinného)
150 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
50 g kvalitného holandského kakaa
6 g bezlepkového kypriaceho prášku
štipka soli
Tvarohová plnka:
500 g jemného nízkotučného tvarohu
250 g syrového krému (cheesecream)
50 ml mlieka
4 žĺtky
1 ČL vanilkového extraktu
šťava z 1 limetky
50 g trstinového cukru
720 g scedeného marhuľového kompótu (použila som 2 veľké sklá) alebo mrazeného či čerstvého ovocia
10 g mletej škorice
Bielková pena:
4 bielky
150 g trstinového cukru
30 g kukuričného škrobu
1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom pridáme vajíčka a dobre vymiešame.
2. Múku s kakaom, kypriacim práškom a soľou premiešame. Vmiešame do maslovo - vajíčkovej zmesi a dobre premiešame. Za stáleho miešania pridáme kefír a malo by nám vzniknúť ľahko rozotierateľné cesto.
3. Cesto vylejeme do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
4. Na tvarohovú plnku zmiešame tvaroh, cheesecream, žĺtky, mlieko, vanilku, cukor a limetkovú šťavu na hladkú zmes. Vylejeme na kakaové cesto a rovnomerne rozotrieme.
5. Na vrch tvarohovej plnky poukladáme odkvapkané marhule a celý povrch zasypeme mletou škoricou. Takto nachystaný koláč vložíme do rozhorúčenej rúry a pečieme 40 - 45 min.
6. Po 35 - 40 minútach pečenia začneme šľahať bielky s cukrom do tuhej, no krémovej peny. Do hotovej peny pridáme kukuričný škrob, dobre premiešame a rozotrieme na horúci koláč. Vložíme späť do rúry a dopečieme do zlatista.
7. Hotový koláč necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Takto schladnutý vložíme do chladničky a necháme úplne stuhnúť. Nakrájame a môžeme podávať.
Viac tipov a aktualít z bezlepkového sveta nájdete na našej → FB stránke a pikošky zo zákulisia si môžete zas popozerať na našom → Instagrame. 😊
Kopu fantastických receptov ako tento nájdete aj v pripravovanej knižke o bezlepkovom pečení Bohémsky a hravo, bezlepkovo a zdravo, ktorá vyjde už čoskoro 😊
Takže pozorne sledujte naše stránky 😍
S láskou
Vaša Peťa
❤️
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára