Stránky

15. júna 2018

Krehký jahodovo - rebarborový páj s mrveničkou a kvapkou mäty


Milujem starkinu záhradu - je to hádam jedna z mála mojich ozajstných oáz pokoja a reštartu a najviac si ju užívam práve počas neskorej jari a začiatku leta. V tomto čase kvitnú totižto moje obľúbené pivónie a dozrievajú prvé jahôdky. Áno viem, toto obdobie máme už síce za sebou a momentálne vrcholí rebarborová sezóna. 

Pár jahôdok som však ešte nazbierala (už ale asi ozaj posledných) a dala dokopy s mojou obľúbenou rebarborou a ľaľa ho. Takáto krásavica z toho vzišla. S plnkou som sa trochu rozšafne vyhrala, pridala som tam totižto lyžičku mätového extraktu, takže okrem toho, že je plnka nesmierne šťavnatá, máte pocit, akoby ste jedli jahodovo - rebarborové mojito 😊

Ak však nič také doma po ruke nemáte, pokojne mätový extrakt vynechajte, alebo ho nahraďte sušenou a mletou levaduľou, kardamónom či škoricou. Výsledok je však fantastický - šťavnatý, kyselkavý, osviežujúci, chrumkavý, ... . Skrátka úžasný koláč, hodný akejkoľvek welcome summer party 😊


Na 1 tortu (s priemerom 26 cm) budeme potrebovať:

Čas prípravy: 20 min                Čas pečenia: 50 - 55 min          Teplota pečenia: 180°C
                  + 30 min chladenie   
Cesto:
300 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
6 g bezlepkového kypriaceho prášku
200 g studeného masla
100 g trstinového cukru
2 studené vajíčka (veľkosť L)

Plnka:
500 g očistenej rebarbory - stonky
600 g čerstvých jahôd
160 g trstinového cukru
1 ČL mätového extraktu (nemusí byť)
160 g kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu

Mrvenička:
50 g trstinového cukru
50 g bezlepkovej múky Promix PK špeciál
50 g mletých lieskových orieškov (nemusí byť)
25 g studeného masla


1. Na cesto zmiešame v miske múku, kypriaci prášok a cukor. Maslo nakrájame na kocky, pridáme k múčnej zmesi a pomocou mixéra alebo studenými rukami zapracujeme do múky - vznikne nám taká mrveničková zmes. 
2. Do stredu tejto mrveničkovej zmesi dáme studené vajíčka a mixérom premiešame. Miešame veľmi krátko, iba tak, aby sa všetko spojilo do cesta. Cesto preložíme na múkou vysypanú dosku, mierne premiesime, preložíme na tanier a odložíme do chladu na asi 30 min. 
3. Stonky rebarbory umyjeme, očistíme a nakrájame, jahôdky taktiež umyjeme a odstopkujeme. Jahody aj nakrájanú rebarboru preložíme do väčšej misky, pridáme cukor, kukuričný škrob a mätový extrakt a pomocou dvoch lyžíc dobre premiešame. Odložíme bokom. 
4. Rúru zapneme a rozohrejeme, tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Vychladené cesto opäť premiesime na pomúčenej doske a vyvaľkáme na plát cesta hrubý asi 4 - 5 mm (mal by byť hrubší). Pomocou valčeka prenesieme plát cesta do formy. 


5. Okraje zachováme vysoké, prečnievajúce odrežeme. V tomto bode pracujeme rýchlo, lebo okraje sú ťažké a môžu sa veľmi ľahko potrhať. Mali by sme spotrebovať väčšinu cesta, no ak nám nejaké ostane, môžeme z neho napiecť sušienky alebo ho zmiešať s mrveničkou, ktorá ide na vrch koláča. 
6. Na cesto vysypeme pripravené ovocie a uhladíme. V miske zmiešame suroviny na mrveničku - najskôr múku, cukor, oriešky, potom pridáme studené maslo, ktoré dobre rozmrvíme. Ak nám ostalo aj cesto, môžeme do zmesi rozmrviť aj tento zvyšok. 
7. Mrveničku navrstvíme na plnku a celý koláč vložíme do rozhorúčenej rúry. Upečieme. 
8. Koláč je hotový, keď stred už nie je trasľavý, alebo je trasľavý veľmi málo. Upečený necháme vychladnúť na izbovú teplotu a môžeme podávať alebo odložíme do chladničky a necháme úplne vychladnúť. A môžeme servírovať 😊

Viac receptov a tipov nájdete na našej FB stránke Delightilli alebo nás môžete sledovať aj na našom Instagrame

Prajem vám krásne letné vypekanie, kamoškovia moji! 😍

S láskou 

Vaša Peťa ❤️

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára