Stránky

12. júna 2017

Čokoládu s čokoládou, prosím!


Niekedy to vyžaduje situácia. Ako balzam na dušu či naše nervy :) A niekedy si to vyžadujú naše chúťky (nuž áno, aj od čokolády môže byť človek závislý ;)). No a niekedy sa jednoducho necháte inšpirovať vašou kamoškou, pre ktorú je najlepším dezertom mäso s mäsom alebo ak sladký dezert, tak čokoládový. Plnený čokoládou. A najlepšie poliaty čokoládou. Och, a spomínala som, že musí byť čokoládový? :D 

Verím, že aj vy máte takú kamošku, ktorá dokáže odolať hore sladkého, ale pri tej čokoláde sa jej len oči rozžiaria a neudrží ju už ani sto reťazí :D (Ak nie, tak si ju nájdite, je s ňou fakt sranda :D)

A nakoľko nemám čokomlsnú len moju najlepšiu kamošku ale aj starkú, tak odpoveď na otázku, akú tortu vymyslieť starkej na okrúhle narodeniny, bola celkom jednoznačná. Vo Francúzsku by ste túto hriešnu kopu čokoládu mohli nájsť pod názvom "mousse" torta a verte mi, oni tie mousse-y fakt vedia robiť. A keďže som mala to šťastie sa to od nich naučiť, tak som to s radosťou upravila a aplikovala na starkinu narodeninovú tortu. 

Torta je chuťovo jedna báseň, tam sa nemáme ani o čom baviť. Avšak v tieto horúce dni myslite na to, že sa čokoládová pena veľmi rýchlo topí - nám takmer nevydržala 10 minútovú cestu v aute ku starkej, a nezabudnite tú želatínu do tej peny dať (nie, ako ja) :D. Taktiež sa nebojte dlhého šľahania vajíčok nad parou, korpus bude vďaka tomu krásne nadýchaný a pena vám ani pri vmiešavaní múky nespadne.
Ozdobená čerstvým ovocím, čokoládou a lístkami mäty vo mne vzbudila pocit už ozajstného leta. Tak si k tomu namiešajte už len fajnovú domácu limonádu a lyžičku po lyžičke vychutnávajte príchod túžobného leta :)



Na dvojposchodovú tortu budeme potrebovať:

Čas prípravy: 2 hodiny            Čas pečenia:30 - 45 min        Teplota pečenia: 180°C
                   + min 24 hodín chladenie    

Kakaový korpus (s priemerom 26 cm): 
6 vajíčok (veľkosť L) 
140 g trstinového cukru 
1 ČL vanilkového extraktu alebo esencie
140 g bezlepkovej múky 
40 g kvalitného tmavého holandského kakaa
12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku

Vanilkový korpus (s priemerom 20 cm):
3 vajíčka (veľkosť L)
70 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
90 g bezlepkovej múky
6 g (1 ČL) bezlepkového kypriaceho prášku

Tmavá čokoládová pena:
750 ml smotany na šľahanie
300 g tmavej kvalitnej čokolády 
60 g kvalitného tmavého holandského kakaa
40 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty 
1/2 ČL soli  
10 g práškovej želatíny

Pena z bielej čokolády: 
500 ml smotany na šľahanie
400 g bielej čokolády
1 ČL vanilkového extraktu 
7 g práškovej želatíny

Na dokončenie:
cca 400 g višňového džemu
cca 100 ml višňový likéru
asi 5 - 10 veľkých špajlí
1 papierovú podložku určenú na medzi poschodie - ľahko zoženiete v obchodoch s cukrárskymi pomôckami
Modelovacia čokoláda alebo čokoládové ozdôbky na vyzdobenie

1. Rúru zapneme a rozohrejme. Pripravíme si menší hrniec, v ktorom privedieme vodu k varu (hrniec stačí naplniť do 1/3 až 1/2).  Vo veľkej mise premiešame celé vajíčka s cukrom a vanilkovým extraktom. 
2. Misu s vajíčkovou zmesou postavíme na hrniec s vriacou vodou a nad vodnou parou šľaháme vajíčka s cukrom do svetlej peny približne 15 minút. Výsledná pena bude pekne tuhá a pri skúške prstom, by sme medzi teplotou nášho prstu a vajíčkovou penou nemali cítiť rozdiel. Ak máme cukrársky teplomer, mal by nám ukázať teplotu od 45 - 50°C. 
3. Múku zmiešame s kakaom a kypriacim práškom. Zmes preosejeme do vajíčkovej peny a stierkou opatrne zamiešame. 
4. Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme do formy a vložíme do rozohriatej rúry. Pečieme 40 - 45 min. 
5. Rovnako postupujeme pri príprave malého korpusu, no tu nám bude stačiť korpus piecť 25 - 30 min. 
6. Hotové korpusy necháme pred plnením úplne vychladnúť. 
7. Kým sa nám pečú korpusy, pripravíme si peny. Na tmavú čokoládovú penu smotanu prelejeme do hrnca s hrubým dnom, pridáme kakao, premiešame a zohrejeme. Čokoládu si nalámeme na malé kúsky a nasypeme do horúcej smotany. Smotanu odstavíme z ohňa, necháme postáť asi 2 - 3 minúty a čokoládu rozmiešame. 
8. Prelejeme do misy a necháme najlepšie do druhého dňa dobre vychladnúť. 
9. Na bielu penu postupujeme podobne pri pri tmavej čokoládovej pene - smotanu zohrejeme, bielu čokoládu nalámeme na malé kúsky. Čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme postáť 2 - 3 min a premiešame. Misku zakryjeme a odložíme do chladu, najlepšie na noc. 

TIP NA PRÍPRAVU č. 1
Krémy aj korpusy si môžeme pripraviť už deň vopred. Krémy budú mať čas, aby sa dobre vychladili a korpusy trošku obschnú, čo bude mať za následok, že sa nám s nimi bude lepšie pracovať. Navyše budú takto schopné absorbovať viac vlahy z krémov a likéru. 



10. Poskladanie torty je už veľmi jednoduché a časovo veľmi nenáročné. Obidva korpusy si rozkrojíme na polovicu, pokvapkáme višňovým likérom (ak je to torta pre deti, môžeme likér nahradiť sirupom alebo ho vynechať úplne) a potrieme višňovým džemom. 
11. Želatínu namočíme do 50 ml studenej vody, necháme 5 minút odstáť, aby napučala a zohrejeme. Vychladnutý tmavý krém vyšľaháme do tuhej peny. 1 - 2 PL vyšľahaného krému vmiešame do teplej želatíny a znovu mierne ohrejeme, kým sa želatína prepojí s penou. Vylejeme do peny a dobre premiešame.
12. Na spodnú časť korpusu navrstvíme polovicu krému, rozotrieme po celej ploche, prikryjeme druhou časťou korpusu, ktorý jemne pritlačíme k plnke a odložíme asi na 1 hodinku do chladničky.
13. Rovnako postupujeme pri šľahaní krému z bielej čokolády. Malý korpus položíme na papierovú podložku určenú na medzi poschodie, na ktorú nanesieme malé množstvo krému, aby sa nám korpus po povrchu nešmýkal a postupujeme rovnako ako pri skladaní tmavého korpusu.
14. Zachladený naplnený korpus potrieme zvyšným krémom a vložíme späť do chladničky. Na špajli si nameriame výšku spodnej torty - mali by byť milimeter nižšie ako je výška torty, aby sa vrchná torta mohla ponoriť do krému a nehýbala sa. Takýchto špajlí si nastriháme 10 - 15, veľkým číslom určite nič nepokazíte, nakoľko bude torta mať viac opory. 
15. Špajle napicháme do stredu torty (alebo do tej časti, kde chceme mať vrchné poschodie) a pomocou noža alebo cukrárskej špachtle prenesieme na vyznačené miesto vrchnú časť torty. 
16. Takto poskladanú tortu môžeme odložiť do chladu a ozdobiť hodinku pred krájaním/cestou alebo ju ozdobíme hneď a necháme to všetko spolu vychladiť. Ozdobíme podľa fantázie a požiadaviek :)

TIP NA PRÍPRAVU č.2
Skladanie torty a jej zachladzovanie je veľmi dôležité, aby vo výsledku torta držala. Takže vám určite odporúčam tortu poskladať deň vopred, aby sa mohla už poskladaná dostatočne vychladiť. 

TIP NA PRÍPRAVU č. 3 
Ak sa vám aj napriek tomu torta zdá príliš náročná, či si na ňu predsa len netrúfate, skúste si pripraviť len krémy. Vyšľahané ich môžete naporciovať do krásnych pohárov, poprekladať bezlepkovými sušienkami či piškótami, ozdobiť kopou čerstvého ovocia a kvapkou likéru doladiť tú správnu chuť. A jednoduchý nepečený dezert je na svete :)




Viem, že postup je dlhý a možno sa vám bude zdať náročný. No popísala som vám tu krok za krokom vznik dvojposchodovej torty tak, aby ste si s tým vedeli poradiť aj vy sami doma :) Takže sa toho určite nebojte a smelo do toho. Ono je to nakoniec vždy úžasná zábava! A keby vám to aj napriek tomu nevyšlo, TIP č. 3 to istí :) 
Radostné vypekanie a veľa úspechov!

S láskou

Vaša Peťa :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára