Pamätám si, že keď som bola malá, tak ich k nám pravidelne
chodila robiť moja starká. A ako to bolo vždy, motala som sa okolo
všetkého, čo sa mihlo v kuchyni a tak som sa naučila robiť aj tieto parené
buchty od mojej starkej.
Ono to vlastne žiadna veda nie je, ale moja starká mala vždy
okolo seba akési čaro, keď varila. Možno som to tak len vnímala a možno to
tak aj naozaj bolo. Najviac som zbožňovala buchtičky na sladko – plnené slivkovým
kompótom, no už som ich skúšala naplniť aj
kadečím iným. Výborné sú napríklad plnené
mäsom alebo kyslou kapustou či dokonca dusenou zeleninou.
Ak sa vám však do plnenie buchtičiek príliš nechce, pokojne
si z cesta pripravte väčší bochník a ten naparte – takáto fajnová domáca
parená buchta je výborná ako s džemom, tak aj k segedínskej kapuste.
Na 2 menšie knedle
alebo 16 plnených buchtičiek budeme potrebovať:
Čas prípravy: 20 min + kysnutie Čas varenia: 15 – 30 min
500 g bezlepkovej múky
1 ČL xantánovej gumy
1 PL jablčnej vlákniny
2 PL cukru
½ ČL soli
400 ml teplej vody
42 g (1 kocka) čerstvého droždia
Cca 500 g zaváraného scedeného ovocia (nemusí byť)
1. V miske zmiešame múku, xantánovú gumu,
vlákninu, 1 PL cukru a soľ.
2. V teplej vode rozmiešame 1 PL cukru a čerstvé
droždie. Necháme na teplom mieste asi 5 minút kysnúť.
3. V múčnej zmesi spravíme do stredu jamku, do
ktorej vylejeme vykysnutý kvások. Ručným mixérom všetko vymiešame na hladké
cesto, prikryjeme vrchnákom z misky alebo fóliou a necháme asi 30
minút kysnúť na teplom mieste.
4. Medzitým si vo veľkom hrnci zohrejeme vodu do
ktorej vložíme naparovacie sitko. (Ja používam starú metódu, ktorú ma naučila
starká a to tak, že hrniec naplním do polovice horúcou vodou a cez vrch
hrnca natiahnem čistú plátenú plienku, ktorú z vonku uviažem špagátikom na
pevno - plienka musí byť napnutá. Prikryjem veľkou plastovou misou a vodu v hrnci
nechám znovu zovrieť.)
5. Vykysnuté cesto znovu v miske premiešame a preložíme
na pomúčenú dosku na vaľkanie. Cesto ešte premiesime a rozdelíme na 16
malých buchtičiek, ktoré naplníme zaváraným ovocím a necháme asi 3 - 5
minút podkysnúť. Opatrne odkryjeme hrniec s vriacou vodou, na sitko alebo
plienku poukladáme 4 – 5 buchtičiek a uvaríme.
6. Hotové buchtičky potrieme olivovým olejom, aby
sa nám nezlepili a môžeme podávať poliate maslom a posypané kakaom.
TIP NA PRÍPRAVU
Na veľkú parenú knedľu si hotové vykysnuté a vymiesené cesto
rozdelíme podľa veľkosti nášho hrnca na 1 -2 bochníky. Každý poprášime vodou a necháme
asi 10 minút na doske podkysnúť. Uložíme na naparovacie sitko alebo plienku a naparujeme
30 – 35 minút. Je veľmi dôležité aby sme v hrnci mali stále vodu, preto ju
kontrolujeme približne každých 10 min a to tak, že ju jednoducho doplníme novou
horúcou vodou.
Ak by ste chceli ozvláštniť aj parené buchtičky či parenú
knedľu, pokojne si do cesta na sladké buchtičky zamiešajte 1 ČL mletej škorice
a na slané 1 hrsť čerstvých byliniek.
Krásne vyjedanie kamoškovia moji! :)
S láskou
Vaša Peťa
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára