Stránky

18. septembra 2017

Pečenie s Novalimom (2.časť) - Jemné raňajkové pletenky


Voňavé maslové páperové pečivo som zbožňovala už ako malá a milujem ho aj teraz (niekedy si aj ako dospelá pripadám ako len prerastené dieťa 😉). Och, úprimne, kto by ho nemal rád? Vianočka či páperové pletenky a raňajky idú jednoducho k sebe. A o to viac, keď ich vytiahnete ráno z rúry a tá omamná maslová vôňa zobudí celé vaše osadenstvo. 

Nie, nebojte sa, nemusíte byť ranným vtáčaťom, aby ste tieto krásky napiekli ráno - stačí keď cesto zamiesite večer a ráno im už len dáte tvar a trochu tepla v rúre 😉
Pokojne si z tohto cesta môžete pripraviť aj vianočku, no tá sa pečie veľmi dlho, takže tieto pletenky mi prídu ako príjemný a rýchly kompromis 😊

Na domácom pečení je úžasné práve to, že si výsledok môžete úplne prispôsobiť. Takže ak zbožňujete brusnice, hrozienka, mandle či čokoľvek iné vo vianočkovom ceste, popustite uzdu fantázii a chutiam a pokojne si ich od cesta vmiešajte. Tak čo, zbiehajú sa vám už slinky? Lebo mne áno! 😍





Na 16 ks stredne veľkých pleteniek budeme potrebovať:

Čas prípravy: 30 min                      Čas pečenia: 20 min            Teplota pečenia: 200°C
                  + 40 min kysnutie

1 kocka (42 g) čerstvého droždia
300 g kefíru alebo 280 ml plnotučného mlieka
400 g + cca 100 - 150 g na vymiesenie bezlepkovej múky Promix Forte
12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
80 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilkovej pasty)
30 g jablčného octu
50 g roztopeného masla 
2 vajíčka (veľkosť L) 

Korenisté maslo na potieranie: 
1 ČL mletej škorice
2 ČL práškového cukru
1 ČL mletých klinčekov
50 g masla

1.  Kefír alebo mlieko zohrejeme na vlažnú teplotu. Droždie rozdrobíme a spolu s 1 PL cukru vmiešame do kefíru. Odložíme bokom a necháme kysnúť. 
2. Medzitým v miske zmiešame múku Forte, xanthánovú gumu, kypriaci prášok a zvyšný cukor. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme jablčný ocot, roztopené maslo, vanilku, vajíčka a vykysnutý kvások. 
3. Pomocou mixéra vymiešame na hladké cesto, prikryjeme vrchnákom misky alebo potravinovou fóliou a necháme 30 min kysnúť alebo kým cesto zdvojnásobí svoj objem. 
4. Časť múky PK špeciál (asi 50g) vmiešame do cesta a zvyškom poprášime dosku na vaľkanie. Cesto preložíme na dosku a miesením napracujeme do cesta toľko múky, aby sa nám cesto čo najmenej lepilo a bolo dobre tvárne. 

5. Rúru zapneme a vyhrejeme na 200°C. Vypracované cesto rozdelíme na 16 častí. Každú časť premiesime, vyvaľkáme a zapletieme do nášho obľúbeného tavru. Zapletené hneď preložíme na pripravený plech vyložený papierom, postriekame vodou a necháme asi 5 - 10 min podkysnúť. 
6. Vykysnuté pletenky znovu postriekame vodou, potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. Počas pečenia pletenky aspoň raz postriekame vodou. 
7. Na korenisté maslo zmiešame mleté koreniny, cukor a roztopené maslo v menšej miske. Tesne pred dopečením (asi 5 min) ich potrieme vrstvou korenistého masla a upečieme. 
8. Hotové pletenky necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať. Najlepšie chutia čerstvé s vrstvou masla 😊



TIP NA PRÍPRAVU 

Cesto na pletenky si môžeme pripraviť už večer a kysnúť ho necháme prikryté fóliou alebo vrchnákom od misky v chladničke. Ráno pokračujeme ďalej podľa receptu. 

Krásne a voňavé vypekanie, kamoškovia moji! A nezabúdajte, keď budete potrebovať pomôcť, poradiť či sa budete chcieť pochváliť, som tu pre vás 😊

S láskou

Vaša Peťa 😊


1 komentár:

  1. Vyborne, dakujem za recept. Aj s cestom sa celkom dobre pracuje. Sice som trosku zamenila muku, ale celkom sa vydarili. Len by som ich asi dopiekla na slabsom stupni ako 200..polovicu z nich som plnila kockou bielej cokolady :) S cestom sa

    OdpovedaťOdstrániť