Stránky

26. septembra 2017

Pečenie s Novalimom (3. časť) - Domáce tekvicové cestoviny a plnené ravioli


Tento týždeň by som mala skôr napísať varenie s Novalimom, lebo cestoviny veľa s pečením nemajú spoločné. Avšak úplne parádne spadajú do kategórie tekvicových receptov (nie, ešte ma tekvicové nadšenie neopustilo 😉 ). 

Musím však hneď na začiatok povedať, že hoci cestoviny majú krásnu ľahko oranžovú farbu a tekvice je v nich pomerne dosť, na chuti sa to príliš neodrazilo. Na šťastie alebo na nešťastie - podľa toho, či je vaším cieľom dosiahnuť výraznú tekvicovú chuť alebo nie 😉 Možno je to aj tým, že plnka z feta syru je chuťovo pomerne výrazná (ale nesmierne fajnová). Ak ste odvážnejší, pokojne použite kozí syr či bryndzu namiesto fety, tekvica si výborne rozumie aj s týmito kamošmi 😊

No ak sa vám nechce zrovna plniť ravioli, pokojne si cesto vyvaľkajte na čo najtenší plát a nakrájajte na širšie rezance - tagliatelle, alebo ak máte strojček na cestoviny, tak ním pokojne prežeňte cesto - ušetrí vám to kopu vaľkania. 
Ak raz prídete na čaro domácich čerstvých cestovín, tie kupované vám už len ťažko pôjdu na chuť. Výhodou čerstvých cestovín je, že sa naozaj kratučko varia a chutia neodolateľne. 


A tí z vás, ktorí ste už skúšali domáce bezlepkové cestoviny a nevyšli vám, nebojte sa, s cestom podľa tohto receptu sa vďaka xanthánovej gume parádne pracuje a sama by som si trúfla cesto prelisovať aj cez strojček na cestoviny, ten však nemám, preto budem rada, keď mi v komentároch dáte vedieť, či sa vám podarili aj so strojčekom 😊

Na 3 - 4 porcie plnených raviol budeme potrebovať:

Čas prípravy: 20 min                        Čas varenia: 5 min

250 g bezlepkovej múky Promix UNI + 50 g na vaľkanie a vypracovanie cesta
2 g (1 ČL) xanthánovej gumy
1/2 ČL soli
1 ČL mletej kurkumy
1 PL trstinového cukru
30 ml jablčného octu
140 g tekvicového pyré (ja používam maslovú tekvicu, pokojne však použite to, čo máte po ruke)
1 vajíčko (veľkosť L)

Plnka: 
3 strúčiky cesnaku 
100 g feta syru
1 vajíčko 
1/2 ČL mletého čierneho korenia

1. V miske zmiešame múku, gumu, kurkumu, cukor a soľ a v strede zmesi vytvoríme jamku na tekuté suroviny. 
2. Pridáme jablčný ocot, vajíčko a pyré a pomocou mixéra vymiešame na hladké cesto bez hrudiek. Prikryjeme fóliou a necháme na linke odpočívať asi 15 min. 
3. Medzitým si pripravíme plnku - feta syr nastrúhame alebo rozdrobíme a zmiešame s prelisovaným cesnakom, mletým korením a vajíčkom. 
4. Cesto preložíme na dosku poprášenú múkou a premiesime. Pokiaľ je cesto príliš tekuté, pridáme ešte múku a pokiaľ je príliš tuhé, múku z dosky odoberieme a mierne poprášime vodou. Cesto by malo byť hladké, pružné a nemalo by sa vôbec lepiť na ruky a dosku. 
5. Keď sme spokojní s vymieseným cestom, rozdelíme ho na 2 časti - jednu zabalíme späť do fólie a druhú vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľmi tenký plát cesta. Pomocou radielka alebo noža ho nakrájame na štvorce (asi 7x7 cm) a do prostriedku každého štvorca vložíme 1 - 2 ČL náplne. 


6. Okraje potrieme vodou a prikryjeme prázdnym štvorcom. Dobre pritlačíme - od plnky smerom von a snažíme sa odtiaľ dostať čo najviac vzduchu (pri manipulácii a varení potom ľahšie praskajú). Pomocou vidličky môžeme okraje pritlačiť - vytvoríme tak aj zdobenie a uistíme sa, že sa cestovina pri varení neroztvorí. 
7. Takto pripravenú cestovinu preložíme na pomúčenú dosku a odložíme do chladničky. Rovnako postupujeme aj so zvyškom cestovín. 
8. Vo väčšom hrnci zovrieme vodu, ktorú dobre osolíme (pridáme asi 2 ČL soli). Ravioli vložíme do vriacej vody a varíme asi 5 min - uvarené vyplávajú na povrch. 
9. Uvarené ravioli polejeme panenským olivovým olejom a podávame horúce. Môžeme servírovať s paradajkovou, syrovou či hubovou omáčkou - podľa chuti :) A so štipkou parmezánu. 

TIP NA PRÍPRAVU

Ak sa vám zachce farebných cestovín, tak namiesto oranžovej tekvice môžete pokojne použiť aj ružovú cviklu, špenátový či paradajkový pretlak. 

Hotové neuvarené cestoviny môžeme skladovať v chladničke najviac 3 dni, no ak ich chcete narobiť do zásoby, na pomúčenej dosky ich vložte do mrazničky a asi po hodinke ich zmrazené preložte do nádobky alebo vrecka a vložte naspäť do mrazničky. Takto vám vydržia aspoň mesiac - teda pokiaľ ich nepojete skôr 😉




Prajem krásne vychutnávanie kamoškovia moji 😊

S láskou 

Vaša Peťa ❤️

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára