Stránky

3. októbra 2017

Pečenie s Novalimom (4. časť) - Kysnutý medový koláč so slivkami a mrveničkou


Vôňa medového cesta a hrejivého perníkového korenia sa mi neodmysliteľne spája s teplom rodinného domova. A čo si človek môže priať v upršaný deň viac ako toto? 😊

Milujem medové cesto, perníčky, medovníčky, medové rezy či medovú tortu. Tento krát som však mala chuť na niečo medové, perníkové so slivkami a mrveničkou. S mrveničkou sa mi totižto spájajú všetky tie fajnové kysnuté jesenné koláče a bublaniny a ja som si povedala, že by bol hriech, keby som neskúsila vyčarovať niečo podobné aj z medového cesta. Veď vlastne, stretli ste sa už niekedy s kysnutým medovým cestom? 

Musím povedať, že hoci tento koláč bol malým experimentom, má všetky atribúty dokonalého jesenného koláču. Medový (naozaj medový), hrejivý - perníkový, šťavnatý, cesto jemné ako páperie (ani by som nepovedala, že je kysnuté 😍) s vrstvou chrumkavej orieškovej mrveničky. Už len z tohto opisu vám musí byť jasné, že "koláčovská" rýchlosť zmiznutia z plechu je v tomto prípade blesková - u nás doslovne, do druhého dňa bolo po ňom! 😊


Na 1 plech (pozri TIP NA PRÍPRAVU) budeme potrebovať: 

Čas prípravy: 30 min                     Čas pečenia: 30 min          Teplota pečenia: 180°C
                   + 45 min kysnutie

150 ml mlieka (ja som použila mandľové, no pokojne použite aj kravské)
42 g (1 kocka) čerstvého droždia
20 g (1 PL) trstinového cukru

500 g bezlepkovej múky PK špeciál alebo perníku v prášku (Novalim)
10 g (1 PL) jablčnej vlákniny
10 g (1 PL) perníkového korenia
3 g (1 ČL) xanthánovej gumy
100 g masla
250 g medu
50 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
5 g (2 ČL) sódy bikarbóny
10 ml jablčného octu 
2 vajíčka veľkosti L

1 kg čerstvých, umytých a vykôstkovaných sliviek

Mrvenička:
50 g bezlepkovej múky PK špeciál
50 g mletých orechov 
25 g trstinového cukru
3 g (1 ČL) mletej škorice
25 g studeného masla

1. Mlieko mierne zohrejeme a rozmiešame v ňom 1PL cukru s čerstvým droždím. Odložíme na bok a asi 5 minút necháme kysnúť. Medzitým si navážime a nachystáme ostatné suroviny. 
2. V miske - kyske (veľká misa s vrchnákom - rada ju používam na kysnuté cestá, lebo nemusím míňať potravinovú fóliu) si zmiešame sypké suroviny ako múku, korenie a xanthánovú gumu. V strede spravíme jamku na tekuté suroviny.
3. V menšom hrnci roztopíme maslo, med a cukor. Kým sa nám to všetko roztopí, v malej miske zmiešame sódu bikarbónu s octom a odložíme nabok. Akonáhle je cukor s medom a maslom úplne roztopený, vmiešame do zmesi sódu s octom. Zmes začne okamžite peniť, takže hrniec by mal mať vyššie okraje. 
4. Penu miešame až kým nadobudne peknú, karamelovo - hnedú farbu (trvá to asi 2 - 3 minútky). Akonáhle sme spokojní, umývadlo si napustíme studenou vodou a dno hrnca ponoríme do chladnej vody - miešame, kým zmes mierne vychladne.
5. Do mierne teplej zmesi vmiešame vajíčka a dobre rozmiešame. Rozmiešanú zmes a vykysnutý kvások vylejeme do pripravenej jamky v múčnej zmesi. Pomocou mixéra všetko dobre vymiešame na hladké cesto, prikryjeme vrchnákom z misky a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 min alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí. 


6. Medzitým si pripravíme slivky a mrveničku. V miske zmiešame múku, mleté orechy, cukor a škoricu. Maslo nakrájame na kocky a prstami ho zapracujeme do múčnej zmesi - vznikne nám mrveničková zmes. Kým ju budeme potrebovať, odložíme ju do chladničky.
7. Plech alebo zapekaciu nádobu vystelieme papierom na pečenie a okraje potrieme maslom alebo kokosovým olejom. Rúru zapneme a rozohrejeme na požadovanú teplotu. Cesto znovu v miske vymiesime a na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť nášho plechu. Pomocou valčeka prenesieme cesto na plech, potrieme teplou vodou a necháme asi 15 min podkysnúť na teplom mieste.
8. Na vykysnuté cesto poukladáme pripravené slivky, posypeme pripravenou mrveničkou, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Koláč je hotový keď je povrch mrveničky zlatistý. 
9. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom a podávať ho teplý alebo pokojne aj studený - výborný je v obidvoch prípadoch. 

TIP NA PRÍPRAVU

Táto dávka cesta vystačí aj na plech 40 x 40 cm, no počítajte s tým, že koláč bude tenší a taktiež budete potrebovať asi o pol kila až kilo viac sliviek. Ja som použila zapekaciu formu s priemerom asi 30 cm.

Krásne hrejivé jesenné vypekanie kamoškovia moji! 😊

S láskou

Vaša Peťa 😊

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára