Stránky

26. novembra 2017

Gaštanová mousse torta so škoricou, Permonkami a karamelovou polevou


Poslednú dobu som rozmýšľala nad nejakým jemným a sofistikovaným dezertom, ktorý by bol rýchly, no na noblese by mu to neubralo. Dlho sa už pohrávam aj s myšlienkou zapracovať do dezertu gaštanové pyré - pečené gaštany milujem, no voči pyré som vždy mala rešpekt. A keď som sa tento týždeň stretla s Miškou (marketingovou riaditeľkou Novalimu) a poprosila ma, aby som skúsila vymyslieť niečo z ich Permoniek - perníkových čajových sušienok, po ceste domov z Bratislavy ma chytila taká múza, aká už dávno nie :D 

Bez preháňania môžem povedať, že dezert som mala hotový do 15 min. Takže rýchly by bol, nepečený taktiež a keď si ho polejete tenkou vrstvou polevy a dozdobíte čokoládou, šľahačkou či dokonca karamelizovanými pečenými gaštanmi, tak úplne bez hanby a so cťou dokáže dotvoriť váš slávnostný nedeľný či dokonca možno aj vianočný stôl :) 

P.S.: Ak nájdete gaštanové pyré bez rumovej arómy, prosím, napíšte mi - rumovú arómu fakt nemám rada a gaštanové pyré bez nej som u nás v obchode nenašla :)


Na 1 mousse tortu budeme potrebovať:

Čas prípravy: 15 min           Čas chladenia: minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc

300 g korenistých sušienok Spekulatius alebo 2 balenia Permoniek 
150 g roztopeného a schladnutého masla 

Plnka: 
500 g gaštanového pyré
5 g práškovej želatíny
750 ml smotany na šľahanie
2 ČL mletej škorice
1 ČL vanilkového extraktu

Poleva: 
100 g trstinového cukru
1 PL zahusteného sladeného mlieka (salko)
5 g práškovej želatíny

1. Maslo roztopíme a sušienky rozmixujeme v mixéri na prášok. Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie a v miske zmiešame sušienkovú drť s maslom. Vysypeme do pripravenej formy, lyžicou utlačíme a kým si pripravíme plnku, odložíme do chladu. 
2. Želatínu nasypeme do misky a zmiešame s 2 PL. Do vyššej nádoby prelejeme vychladenú smotanu na šľahanie, zmiešame s vanilkou, škoricou a vyšľaháme na pevný krém. 
3. Želatínu zohrejeme len tak, aby sa roztopila, zmiešame s 3 PL krému a znovu zohrejeme - opäť len tak, aby sa zmes zohriala a roztopila - želatínu tzv. vytemperujeme. Vylejeme do zvyšného krému a dobre premiešame. 
4. Krém preložíme na vychladnutý korpus, pomocou cukrárskej špachtle (alebo nožíku) uhladíme a odložíme do chladu. 
5. Želatínu zmiešame s 2 PL vody a necháme nabobtnať, medzitým si pripravíme karamel. V panvici alebo hrnci zmiešame cukor s troškou vody (1 - 2 PL) a upálime na karamel. Keď sme s farbou karamelu spokojní, vmiešame do zmesi sladené mlieko a odstavíme z ohňa. Ako posledné vmiešame želatínu a vylejeme na (ideálne vychladnutú) plnku. 
6. Necháme úplne stuhnúť, dozdobíme a môžeme podávať. 


TIP NA PRÍRPAVU

Gaštanovú mousse tortu môžete servírovať napríklad s hruškovým alebo jablkovým ragout. Hrušky alebo jablká očistíme a nakrájame na kocky. Asi 2 PL cukru upálime na karamel, pridáme nakrájané ovocie, chvíľku opražíme na karameli a zalejeme suchým bielym vínom (asi 300 ml ). Pridáme 1 hviezdičku badyánu a privedieme k varu. Varíme asi 5 min alebo kým je ovocie polomäkké. V 50 ml ďalšieho suchého bieleho vína rozmiešame 15 g kukuričného škrobu a prilejeme k vriacemu ovocie a zahustím. Odstavíme, primiešame 1 ČL vanilkového extraktu a ak zatúžite po niečom ostrejšom, tak si tam prihoďte aj jedného frťana hruškovice alebo jablkovice :) Servírovať môžete ako teplé, tak aj studené. 

Krásne predvianočné vypekanie, milí moji :) 

S láskou

Vaša Peťa :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára