Toto je presne ten typ dezertu, do ktorého sa zamilujete na prvý krát 😋 Teda, aspoň mne sa to stalo 😊 Je to azda najjemnejší francúzsky dezert, ktorého som sa napiekla stovky porcií počas mojej pracovnej cesty na lodi na rieke Rhône vo Francúzsku. Tá čokoládová vôňa, ktorá sa zakaždým rinula z rúry, bola neuveriteľne omamná. Ale je dosť možné, že to asi každý čokoládový dezert 😀
Tento recept som robila podľa originálu z knihy Julie Child, ktorá je autorkou knihy Umenie francúszkej kuchyne - každý, kto miluje jedlo a jeho prípravu, by mal túto knihu mať doma 😊 Je to úžasná zbierka pravých francúzskych receptov s množstvom rád, ako tieto lahôdky dotiahnuť do dokonalosti. Po malej úprave vám ponúkam bezlepkovú verziu lahodného čokoládového soufflé, ktoré chutí najlepšie ešte horúce s akýmkoľvek čerstvým ovocím 😍
Na 3 - 4 porcie budeme potrebovať:
(na 1 porciu rátame 1 keramickú formičku ramekin s priemerom 10 cm)
Čas prípravy: 20 min Čas pečenia: 28 - 30 min Teplota pečenia: 190°C
100 g tmavej čokolády
250 ml ryžového (alebo plnotučného) mlieka
50 g ryžovej múky alebo Promix PK špeciál (Novalim)
25 g masla + na vymazanie formičiek
1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
3 studené vajíčka veľkosti L
50 g trstinového cukru + asi 50 g na vysypanie formičiek
asi 1 PL práškového cukru
100 g mrazeného alebo čerstvého ovocia
nesladená šľahačka / vanilková zmrzlina
1. Čokoládu nalámeme na kúsky a nad vodným kúpeľom (alebo v mikrovlnke) pomaly roztopíme. Vajíčka rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov, bielky dáme do nádoby na šľahanie a odložíme do chladničky. Žĺtky preložíme do misky a necháme bokom na kuchynskej linke.
2. Rúru rozohrejeme na 220°C, formičky vymažeme maslom, vysypeme cukrom a odložíme bokom. V stredne väčšom hrnci (s objemom 1,5 - 2 litre) zmiešame mlieko s ryžovou múkou a dobre premiešame, tak aby tam neboli žiadne hrudky. Dáme na plameň a za stáleho miešania privedieme k varu - uvaríme hustý puding.
3. Hotový puding zložíme z tepla a za občasného premiešania necháme asi 5 min chladnúť. Do horúcej zmesi po jednom vmiešame žĺtok, rozpustenú čokoládu a vanilku a všetko dobre rozmiešame.
4. V čistej väčšej miske vyšľaháme bielky spolu s 50 g trstinového cukru do tuha, avšak bielky by mali byť stále krémové. Asi 1/3 vyšľahaných bielkov vmiešame do čokoládovej zmesi, čím zmes odľahčíme a ďalšiu časť bielkov vmiešame ľahšie. Pomocou stierky alebo metličky opatrne vmiešame aj zvyšok bielkov.
5. Cesto rovnomerne rozlejeme do pripravených formičiek a vložíme do rozhorúčenej rúry. Teplotu v rúre stiahneme na 190°C a upečieme.
6. Medzitým si nachystáme ovocie, šľahačku alebo čokoľvek, s čím chceme soufflé podávať. Ak máte mrazené ovocie, môžete ho zmiešať s 1 PL trstinového cukru a 1 ČL škorice a uvariť. Čerstvé ovocie môžete opláchnuť, nakrájať na väčšie alebo menšie kúsky a nachystať do misky.
7. Asi po 25 min pečenia vrch soufflé posypeme práškovým cukrom a dopečieme. Soufflé by malo byť na dotyk pevné a po zapichnutí ihly alebo špajle do soufflé, nemusí byť úplne suchá, ale tak to má byť.
8. Soufflé podávame ihneď po vytiahnutí z rúry s čerstvým alebo vareným mrazeným ovocím, kopčekom nesladenej šľahačky či vanilkovej zmrzliny.
TIP NA PRÍPRAVU
Ak by ste si chceli cesto pripraviť vopred, môžete si uvariť puding, prikryť ho fóliou a odložiť do chladničky. Pred použitím ho však ohrejte na izbovú teplotu a pokračujte podľa receptu.
Výborná obmena je vanilkovo - čokoládové soufflé, kedy tmavú čokoládu nahraďte rovnakým množstvom bielej a cukru uberte o 20 g. Podávať môžete s horúcimi malinami.
Krásne mlsanie milí moji! 😊
V prípade otázok, dotazov či akejkoľvek pomoci s pečením sa určite na mňa obráťte a kontaktujte ma či už tu alebo cez našu FB stránku :) Veľmi rada vám zodpoviem akékoľvek vaše otázky 😊
S láskou
Vaša Peťa ❤️
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára