Stránky

14. mája 2016

Raňajky mexických bohémov


Dnes ráno som na to prišla.

Milujem horúce dezerty s bohatými omáčkami. A takým dezertom určite je aj vyprážané churros s omáčkou z mexickej čokolády. Nemusíte sa obávať, že by ste po mexickú čokoládu museli utekať do špecializovaného obchodíka alebo rovno do Mexika. S týmto receptom sa jej veľmi dôstojne vyrovnáte a navyše, keď si budete namáčať úžasne krehké tyčinky zo sladkého odpaľovaného cesta do hustej čokoládovej omáčky, verím, že vám bude koniec koncov jedno, či máte pravú mexickú čokoládu alebo nie. 
Netvrdím, že také raňajky si doprajem každú nedeľu, no keď už máte bohémsku náladu, je hriech nevyhovieť svojim chutiam. A o blaženom pocite ani nehovorím.
Vlastne dokázala by som ich jesť neustále, klamala by som vám, ak by som sa hrala na poslušnú a zjedla len pár kúskov. Ešte nejaký ten zvyšok vôle vo mne ostal.
Tento dezert je úžasný aj v tom, že si môžete cesto pripraviť deň vopred, vložiť do cukrárskeho vrecka s cukrárskou špičkou, zabaliť, odložiť do chladničky a pripraviť až ďalší deň. No hej, tu už tá vôľa zvádza ťažký boj.


Bezlepkové churros s omáčkou z mexickej čokolády

100 ml vody
100 g masla
100 g bezlepkovej múky
40 g kryštálového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1/4 ČL soli
3 studené vajíčka (veľkosť M)
olej na vysmážanie 

na škoricovú posýpku:
50 g kryštálového cukru
2 ČL mletej škorice

na čokoládovú omáčku:
100 g tmavej čokolády
100 ml plnotučného čerstvého mlieka
1 ČL mletej škorice
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL mandľového extraktu
1/4 ČL čili vločiek
1/4 ČL soli




1. Vodu, maslo, cukor a soľ zohrievame po bod varu. Pridáme múku a dôkladne vymiešame. Vznikne nám veľmi husté cesto, ktoré je potrebné poriadne "odpáliť", cesto zohrievame aspoň 2 minúty.

2. Preložíme do misky na šľahanie a ručným šľahačom miešame, kým cesto aspoň trochu vychladne. Do ešte teplého cesta zašľaháme po jednom  studené vajíčka.

3. Pripravíme si cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, do ktorého preložíme cesto a vrecko uzavrieme. V hlbšej panvici alebo hrnci rozpálime olej. Cesto vytláčame priamo do oleja a nožnicami odstrihávame ľubovoľne dlhé kúsky. Pražíme do zlatohneda.

4. Hotové kúsky preložíme na tanierik s papierovou servítkou a hneď obalíme v zmesi cukru a škorice. Podávame s teplou čokoládovou omáčkou.

5. Čokoládová omáčka: Mlieko zmiešame so škoricou, vanilkovým a mandľovým extraktom, čili a soľou a zohrejeme. Čokoládu polámeme na kúsky a pridáme do mlieka. Miešame na miernom ohni až kým sa čokoláda rozpustí a omáčka zhustne. Prelejeme do servírovacej misky a podávame.


Verím, že sa vám vaša bohémska chuťovka podarí a teším sa na vaše komentáre a príspevky o vašich úspechoch, či otázkach dolu pod článkom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára