Stránky

22. mája 2016

Bola raz jedna babka...


...a tá mala vláčne cesto a šťavnatú plnku. Že to znie zvláštne? Nuž, ani nie, keď vám poviem, že sa jedná o vynikajúci múčnik ako stvorený na víkendové pečenie. Prečo sa volá babka babka, to vážne netuším, no aspoň to znie oveľa zábavnejšie. Keby som mala bližšie opísať tento dezert, tak by to bola brioška s voňavou šťavnatou jablkovou plnkou. Len nedávno som natrafila na tento lákavý recept a rozhodla som sa ho vyskúšať. Veď kto by odolal maslovému nadýchanému cestu s prísľubom mäkkého stredu? Tí z vás, ktorí už mali možnosť ochutnať pravé francúzske maslové briošky, mi určite dáte za pravdu. Takže teraz mi určite veríte, že vzdať sa takéhoto pôžitku by bolo viac než odvážne, hlavne keď milujete čerstvé a mäkké pečivo rovnako ako ja. Výsledok bol viac než úžasný a bol by hriech sa s vami o to nepodeliť.

Z uvedenej dávky pripravíte až 2 babky, takže vašou jedinou milou starosťou bude vybrať si ešte jednu lahodnú plnku.


Bezlepková briošková babka


Cesto:
42 g (1 kocka) čerstvého droždia
20 g cukru
230 ml teplého mlieka
500 g + 300 g bezlepkovej múky
10 g soli
3 vajíčka (veľkosť M)
150 ml teplej vody
100 g hnedého cukru
20 g vanilínového cukru
100 g roztopeného masla schladeného na izbovú teplotu

Plnka:
1 kg strúhaných jabĺk
20 ml citrónovej šťavy
2 PL mletej škorice
40 g cukru
1 PL vanilkového extraktu
kôra z chemicky neošetreného pomaranča

Postup:
1. Zmiešame cukor s teplým mliekom, do ktorého rozmrvíme droždie. Dobre rozmiešame a necháme kysnúť asi 5 min. Medzitým si pripravíme formu na pečenie, ktorú vystelieme papierom na pečenie.

2. Vo veľkej mise zmiešame múku s cukrom, soľou a vanilínovým cukrom a do stredu spravíme malú jamku, do ktorej rozbijeme vajíčka.

3. K vajíčkam pridáme kvások, asi 75 ml teplej vody, schladnuté maslo a vymiešame hladké cesto. Pokiaľ je cesto príliš husté, prilejeme zvyšnú teplú vodu, aby nakyslo. Necháme kysnúť zakryté fóliou približne 30 - 40 min na teplom mieste.

4. Vykysnuté cesto poprášime múkou, ktorú postupne zapracujeme do cesta, inak by bolo na miesenie príliš riedke a vyvaľkáme na plát hrubý približne 1 cm.

5.Potrieme plnkou z jabĺk, zavinieme a preložíme do pripravenej formy na pečenie. Pečieme hodinu až hodinu a pol pri 150 °C zľahka prikryté alobalom. Potom zvýšime teplotu na 180 °C a dopekáme odkryté už len 15 min.

6. Upečenú babku necháme mierne schladnúť, vyberieme ju z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Podávame ju podľa chuti s teplou čokoládou alebo citrónovou polevou.

7. Plnka: Jablká zmiešame s citrónovou šťavou, škoricou, vanilkou, pomarančovou kôrou a cukrom a odložíme nabok, kým si vyvaľkáme cesto.

TIP: Ak nám papier na pečenie nedrží vo forme, pokrčíme ho a namočíme. Bude sa nám s ním lepšie pracovať.

Nápady na plnky: 

Aby ste si nelámali hlavu či zúfalo hľadali nápady na ďalšie plnky do našej brioškovej babky, uvádzam tu pre vás ďalšie inšpirácie na plnky. Verím že teraz budete mať už len príjemnú starosť si vybrať medzi týmito plnkami a zdvojnásobiť množstvo, ak ich chcete natrieť na obe babky, pretože jednotlivé plnky sú určené len pre jednu babku. :)

Kakaová: Uvaríme čokoládový puding z 250 ml mlieka a 40 g kukuričného škrobu a 2 PL holandského kakaa. Necháme vychladnúť. 150 g masla izbovej teploty zmiešame s 200 g práškového cukru, 2 PL holandského kakaa, 1 ČL vanilkového extraktu a vychladnutým pudingom. Natrieme na plnku a môžeme posypať kúskami horkej čokolády.

Orechová / maková: 250 g mletých orechov alebo maku zmiešame s 250 ml horúcim mliekom, 100g cukrom, vanilkou a 3 PL ríbezľového džemu a zahustíme plnku drvenými bezlepkovými piškótami alebo maslovými keksíkmi. Keď má plnka podľa nás ideálnu hustotu, natrieme ju na cesto.

Nutelová s orieškami: 100 g mletých lieskových orieškov zmiešame s 50 ml horúceho mlieka, 1 ČL vanilkového extraktu a 50 g cukru. 300 g Nutelly alebo inej čokoládovej nátierky zmiešame s orechovou zmesou, zahustíme ak treba a natrieme na cesto.

Marhuľová z čerstvých marhúľ: 1kg vykôstkovaných a umytých marhúľ uvaríme s 300g cukrom a zredukujeme na hustejší džem. Mierne vychladnutý zmiešame s 1 ČL mletého kardamónu a 1 ČL vanilkového extraktu a natrieme na cesto.
Marhule samozrejme môžeme nahradiť hocijakým iným sezónnym ovocím, ktoré máme práve po ruke. 

Prajem príjemné pečenie a budem veľmi rada, keď sa podelíte o svoje úspechy v komentári pod článkom! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára