Stránky

22. augusta 2016

Mrkva a veľký mrkváč (alias mrkvová torta)

Mrkva lahodí oku nielen svojou farbou ale najmä vitamínmi. Vedeli ste, že ale tam to ani zďaleka nekončí? Okrem Á-čka obsahuje vitamíny B, C, D, E a K a z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor, kremík a síra. Taktiež veľmi dôležitý betakarotén, ktorý posilňuje imunitu, chráni srdce a cievy, pôsobí protizápalovo a spomaľuje starnutie organizmu a pokožky.
Navyše najviac látok z nej dokáže telo spracovať v uvarenom (nie prevarenom) stave, s kvapkou olivového oleja.

Toto všetko som našla, keď som hľadala niečo múdre o mrkve a mrkvovej torte, ktorú som tento víkend robila a do ktorej sme sa priam zbláznili. 
Tento aromatický a korenistý múčnik neobsahuje ani jedno vajíčko či kvapku mlieka, preto si môžete dopriať ozaj štedrú porciu a to bez výčitiek a dokonca aj dvakrát. No aby sme sa z toľkého zdravého jedla doma nezjašili, naplnila som ju smotanovo - syrovým krémom, ktorý fantasticky dopĺňa korenisto - mrkvovú chuť torty a verte mi, ak ju raz ochutnáte, už nebudete chcieť iný krém. 



Na 1 veľkú tortu (s priemerom 26 cm) budeme potrebovať:

Čas prípravy: 20 minút         Čas pečenia: 60 - 80 minút           Teplota pečenia: 180°C

21 g mletého ľanového semienka
100 ml vody
3 veľké zrelé banány 
120 ml javorového sirupu alebo medu (ak si nepotrpíte na úplne vegánsku tortu, javorový sirup môžete nahradiť medom)
150 g trstinového cukru
240 ml pomarančovej šťavy (šťava z 2 veľkých pomarančov)
120 ml olivového oleja 
1 ČL vanilkového extraktu
kôra z 2 chemicky neošetrených pomarančov
7 veľkých očistených a nastrúhaných mrkiev 
120 g pohánkových vločiek
100 g mletých lieskovcov
260 g bezlepkovej múky
1 ČL soli
3 ČL sódy bikarbóny
1 ČL škorice
1 ČL mletého kardamónu
1 ČL mletého muškátového oriešku
30 g nasekaných vlašských orechov na dozdobenie (nemusí byť)

Plnka: 
400 g syrového krému alebo termizovaného masla (Philadelphia, Bánovecká nátierka alebo Lučina)
250 ml smotany na šľahanie

1. Pomleté ľanové semienka zmiešame s vodou a necháme zhustnúť. Trvá to asi 5 min.
2. Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie alebo potrieme olejom.
3. Banány rozpučíme, zmiešame s javorovým sirupom alebo medom, olivovým olejom, cukrom, vanilkou, pomarančovým džúsom a nastrúhanou pomarančovou kôrou. Do tekutej zmesi vmiešame napučané ľanové semienko aj s vodou. Všetko dobre premiešame.
4. Vo väčšej miske zmiešame múku so sódou bikarbónou, koreninami, pohánkovými vločkami, mletými orechmi, strúhanou mrkvou a soľou. 
5. Tekutú zmes prilejeme k múčnej a všetko premiešame. Vznikne nám polotekuté cesto, ktoré by sme však nemali veľmi premiešať. 
6. Cesto vylejem do pripravenej tortovej formy a upečieme.
7. Hotový korpus necháme 10 min chladnúť vo forme, potom ho vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť. 
8. Medzitým si pripravíme plnku: Smotanu vyšľaháme do tuhej peny, pridáme syrový krém a vyšľaháme na hladkú plnku. 
9. Vychladnutý korpus rozrežeme a naplníme. Dozdobíme podľa toho, aký štýl preferujeme, ja som si vybrala nahú tortu :)

TIP NA PRÍPRAVU: 

Namiesto torty môžete pokojne upiecť mafinky a syrový krém vymeniť za práškový cukor, sú rovnako fantastické ako torta.
Ak sa vám tortu nechce plniť, pokojne stačí ak ju polejete citrónovou polevou alebo bielou čokoládou a dozdobíte nasekanými vlašskými orechmi. Nech sa rozhodnete pre hocijakú verziu, akákoľvek kombinácia sa perfektne hodí k šťavnatému mrkvovému cestu. 

Dajte vedieť, či sa podarila :)

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára