Stránky

19. augusta 2016

Extravagantné čokoládové bozky



Po dlhom a náročnom dni v práci mám doma len na máločo silu. Obzvlášť po takom dni, ako bol dnes. No neviem, či je to už profesionálnou deformáciou, alebo jednoducho tým, že život pre mňa plynie v kuchyni akosi prirodzenejšie, ale aj napriek veľkému vyčerpaniu si to tam namierim takmer vždy. V takýchto chvíľach však nepripravujem žiadne veľkolepé predstavenia, siaham skôr po jednoduchých receptoch, ktoré sú možno až príliš jednoduché, ale to práve potrebujem.

Tieto čokoládové kúsky všetko dokonalo vystihujú. A aj preto milujem čokoládu - rýchlo sa roztápa a rýchlo zas tuhne. Nemusíte byť nijako extra vyškolení na prácu s čokoládou, aby ste z nej vykúzlili poklad. Navyše čokoládou môžete málokedy niečo pokaziť. Nehovoriac o tom,ako božsky zakaždým chutí.

Extravagantnosť v tomto recepte spočíva najmä v použití solených arašidov. Soli je v tomto recepte viac než dosť a práve preto je výsledok taký úžasný. No ako vravia Francúzi, všetko s mierou. Môžete použiť aj nesolené arašidy, no sama by som nemala odvahu použiť toľko soli, koľko jej je už vo vrecúšku solených arašidov. Z časti aj preto sa spolieham na to, že keď nakrájam túto čokoládu na čo najmenšie kúsky, tak jej zjem menej. No nedajte sa oklamať, tak ako sa o to snažím vždy ja - pri tejto čokoláde je každá moja snaha márna.

Týmto receptom ma nechápte zle, som veľkým zástancom zdravého životného štýlu. No rovnako som zástancom bohémskej gastronómie, či skôr degustácie. Celá táto kombinácia robí zo zdravého jedla delikatesu hodnú 4* hotela. Taktiež rada vyhlasujem, že použite čokoládu s čo najväčším obsahom kakaa, čo rada podkladám jeho priaznivým vplyvom na zdravie. No ak si na ňu nespomeniem počas cesty domov, do obchodu kvôli nej rozhodne nepobežím, siahnem radšej po mliečnej čokoláde, rovnako kvalitnej. Koniec koncov ju v tomto recepte aj tak potrebujem.

Na záver už len pár tipov - hoci výsledná hmota vyzerá tak trochu neohrabane a rustikálne, posypte ju ešte pred stuhnutím kandizovanou pomarančovou kôrou, kanzidovaným zázvorom či čili vločkami - vytvoria úžasný ohňostroj chutí, navyše nakrájané malé kúsky budú pôsobiť hravý a sviežim dojmom. O trochu slávnostnejším dojmom budú pôsobiť, ak ich namáčate do (teraz už naozaj) kvalitnej horkej čokolády a ozdobíte pocukrovanými jedlými kvetmi či ovocím. Mix máčaných a nemáčaných hrudkovitých praliniek pôsobia ako mimoriadne honosná domáca bonboniéra.

Na 30 kúskov budeme potrebovať:


Čas prípravy: 15 min                 Čas tuhnutia: 15 min

300 g čokolády (môžeme zmiešať 250 g horkej a 50 g mliečnej čokolády)
50 g svetlého kukuričného sirupu alebo medu
250 g solených arašidov
1 ČL mletej škorice
15 g kandizovaného zázvoru nasekaného najemno



1. Plech s rozmermi 20 x 25 cm vyložíme papierom na pečenie. 
2. Čokoládu rozlámeme a spolu so sirupom roztopíme nad vodnou parou. Odstavíme z tepla.
3. Arašidy premiešame so škoricou a vysypeme do teplej čokolády. Všetko dobre premiešame a ihneď prelejeme do pripravenej formy. Povrch zarovnáme a posypeme nasekaným zázvorom. 



4. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Ak ste však príliš nedočkaví, vložte čokoládu do mrazničky. Nakrájame na malé kocky a servírujeme.

TIP NA PRÍPRAVU:

Toto je fantastický recept na minutie všetkých zvyškov otvorených čokolád, či bonboniér, čo môžete vidieť aj na obrázku. Okrem toho, že čokoláde vnesiete príchuť, tej starej čokoláde vdýchnete nový život.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára