Stránky

30. augusta 2016

Bagetky červenej čiapočky


Mnohými nenávidená a mnohými milovaná. Hovorím nielen o červenej čiapočke ale aj o červenej repe. Sama som si len pred pár mesiacmi obľúbila jej chuť, no jej farba ma úplne dostala. Milujem ju. Je výrazná, sýta a prírodná. A aj preto som bola nesmierne nadšená z tejto obmeny môjho receptu. 
Navyše je to naozaj skvelý spôsob ako do seba dostať túto superpotravinu, bez toho, že by ste sa museli príliš nútiť k jej konzumácii, pretože v pečive jej chuť nie je príliš cítiť. V kombinácii s chrenovo - smotanovou nátierkou je to až hriešne zdravá večera a farebný kontrast, ktorý vytvára je úplne fascinujúci, až nápadne mi pripomína známy red velvet cake.
Avšak pokojne ju môžete upiecť aj v inom tvare, koniec koncov také malé briošky farebne dotvoria servírovanie nejedného predjedla.
Na záver musím podotknúť, že som neočakávala, že sa mi moja bagetka, či skôr v tomto prípade bagetisko, upečie do takých rozmerov. Preto ju nabudúce rozdelím na 4 menšie bagety, čo som už aj poznačila v recepte.

 Na 4 bagetky alebo 12 veľkých žemlí budeme potrebovať:

Čas prípravy: 50 min                  Čas pečenia: 40 min                         Teplota pečenia: 180 °C

500 g bezlepkovej múky + 250 g múky na vymiesenie

1 PL cukru
1 ČL soli
2 PL jablčnej vlákniny
2 PL rímskej racse
450 g pyré z uvarenej a očistenej červenej repy
50 g olivového oleja
20 ml jablčného octu
2 vajíčka
1 kocka (42 g) čerstvého droždia
100 ml teplej vody 
1 PL cukru
1 vajíčko na potretie 

1. Z teplej vody, 1 PL cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme asi 5 min kysnúť. 
2. Medzitým si v mise zmiešame múku a všetky suché suroviny. Do tejto zmesi vytvoríme jamku, do ktorej pridáme všetky tekuté prísady.
3. V ďalšej nádobke odvážime olej, do ktorého pridáme ocot, pyré z červenej repy a vajíčka a všetko premiešame. 



4. Zmes vylejeme do pripravenej misy s múčnou zmesou, pridáme kvások a všetko vymiešame mixérom na hladké cesto (v ceste by nemali byť žiadne hrudky), prikryjeme fóliou alebo vrchnákom z misy a necháme asi 30 min kysnúť. 
5. Na pracovnú dosku vysypeme zvyšnú časť múky, na ktorú vylejeme vykysnuté cesto a zapracujeme všetku múku do cesta. Vznikne nám hladké a pružné cesto. 
6. Cesto rozdelíme na 4 časti, každú z nich vyvaľkáme do tvaru bagetky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, narežeme, potrieme vodou a necháme kysnúť. asi 10 min. 



7. Vykysnuté bagety potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rímskou rascou a vložíme do studenej rúry, do ktorej sme na najspodnejší rošt vložili hlboký plech s teplou vodou, ktorá nám zabezpečí potrebnú vlhkosť pri pečení. Nastavíme teplotu a čas a upečieme. 
8. Hotovú bagetku necháme vychladnúť na mriežke, nakrájame na menšie časti a podávame s nátierkou. 




Smotanovo - chrenová nátierka

Milujem nátierky, sú neuveriteľne jednoduché a veľmi chutné. Navyše v nátierkovom stave som schopná zjesť viacmenej akúkoľvek zeleninu či ovocie, pretože keď to dobre chutí, tak to jednoducho nemôžete ignorovať. :)

Pri kúpe si dajte pozor najmä na zloženie chrenu a nátierkového masla, v zložení by mal byť len zemiakový alebo ryžový škrob a ak máte možnosť, tak namiesto strúhaného zaváraného chrenu, použite pokojne čerstvý. 



200 g smotanového nátierkového masla 
3 ČL strúhaného chrenu
1 jarná cibuľka nakrájaná najemno 
5 lístkov čerstvej bazalky

1. Nátierkové maslo aj chren premiešame, ozdobíme jarnou cibuľkou a nakrájanou bazalkou. Natrieme na pečivo a servírujeme. 

TIP NA PRÍPRAVU

S uvarenou červenou repou a aj so surovým cestom som po celý čas pracovala v rukaviciach, zjednodušilo mi to čistenie silného farbiva z kože. 



Prajem vám zábavné a farebné pečenie! 

Vaša Peťa

P.S.: Aké farebné variácie ste už skúšali alebo by ste chceli vyskúšať a aké prírodné farbivá (by) ste pri tom použili? Teším sa na vaše komentáre! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára