Stránky

5. novembra 2016

Od pralinky k pralinke


O úspechu a užitočnosti čokolády v našich životoch toho už bolo popísané viac než dosť. Je to surovina, ktorú ako cukrárka zbožňujem nielen kvôli jej chuti ale aj využití. Recept, ktorý som spísala nižšie je mojou barličkou v zhone, oporným bodom každého večera a tak povediac poslednou záchranou, ktorá vždy zožne úspech. Ak ste už očkom zablúdili nižšie, možno už tušíte o čom hovorím. 

Ganache. Vždy mi to znelo honosne a francúzsky a do istého času som mala veľký rešpekt sa doňho pustiť. Po tom, ako som zistila, aký jednoduchý a všetranný recept to je, nielenže som ho zaradila do pokladnice základných receptov, ale nájdete ho u mňa v chladničke takmer pred každou slávnosťou. Pretože sú z neho najlepšie a najjednoduchšie pralinky na svete. Pretože sa najľahšie dochucujú a ich príprava zaberie len niekoľko minút. A pretože vyzerajú honosne a potešia ako oko tak aj srdce.

Čo ma teší najviac, je, že vo väčšine prípadov vám úplne postačia dve suroviny, nejaká tá korenina či oriešky. A tiež fakt, že keď si spravíte ganache ráno, tak pred obedom môžete vyjedať vaše domáce pralinky


Na približne 25 - 30 ks praliniek budeme potrebovať:

Čas prípravy: 7 min                       Čas tuhnutia: 1- 1,5 hodiny

Základný tmavý ganache   

Tento recept je určený na pralinky, no na polevu či plnku stačí ubrať polovicu čokolády a tá najčokoládovejšia plnka je na svete. Ak by ste recept chceli upgadnuť alkoholom, uberte rovnaké množstvo smotany, ako pridáte alkoholu :)

200 g kvalitnej tmavej čokolády 
100 ml smotany (33 %)

1.  Čokoládu nalámeme do misky na čo najmenšie kúsky. Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu (keby sa aj začala variť, nič sa nestane).
2.  Smotanu vylejeme na čokoládu, necháme postáť asi minútku a potom pomaly začneme miešať. Miešame až kým sa čokoláda úplne rozpustí. 
3. V tejto fázi ju môžeme naliať do rôznych formičiek na pralinky či tabuľku čokolády alebo preliať do nádobky (vystlanú potravinovou fóliou), v ktorej ju jednoducho necháme stuhnúť. 
4. Stuhnutú čokoládu buď vyklopíme a nakrájame na kocky alebo lyžičkou vydlabeme malé kôpky, ktoré vyvaľkáme do guľky. Môžeme namočiť v čokoláde alebo vyvaľkať v kakaovom prášku či orieškoch.

Lieskovo - orieškové pralinky


Milujem lieskovce. Podľa mňa sú to tie najlepšie orechy na svete. A v kombinácii s čokoládou im naozaj nedokážem odolať. Niekedy, keď mám k dispozícii, nahradím časť smotany orieškovým likérom, čo pozdvihne pralinky na takmer nebeskú maškrtu. Ale čo vám budem rozprávať, vyskúšajte ich samy. 

1 dávka základného tmavého ganachu
130 g mletých lieskovcov
1 ČL vanilkového extraktu


1. Pripravíme si ganache (až po bod 2). Do tekutej čokoládovej hmoty vmiešame 30 g mletých lieskovcov a prelejeme do nádobky, v ktorej necháme hmotu stuhnúť. 
2. Pralinková hmota by nemala byť úplne tuhá, aby sa nám s ňou dobre pracovalo.  Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v zvyšku mletých lieskových orieškoch a odložíme do chladu. 

Čokoládovo - pomarančové pralinky


Na moje prekvapenie, tieto pralinky sú mojim absolútnym víťazom. Kombinácia mäkkej kandizovanej pomarančovej kôry, škorice, tmavého kubánskeho rumu a horkého kakaa vo mne jednoducho evokuje mexické kubánske leto v rytme mojej obľúbenej salsy.

200 g kvalitnej tmavej čokolády
60 ml smotany
40 ml tmavého rumu 
30 g nasekanej pomarančovej kôry
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL mletej škorice
30 g kakaa na obaľovanie


1. Zo smotany, čokolády a rumu si pripravíme ganache podľa vyššie napísaných inštrukcií. 
2. Do tekutej čokolády vmiešame pomarančovú kôru, škoricu a vanilku. Prelejeme do nádobky na chladenie a odložíme do chladu aspoň na 1 hodinu.
3. Lyžičkou vydlabeme malé kôpky a vytvarujeme guľky. Obalíme v kakau a odložíme do chladu.

Základný biely ganache

Rovnako ako pri tmavej čokoláde platí, že čím viac smotany, tým redšia hmota. Biela čokoláda sama o sebe neobsahuje žiadne kakao, preto budeme pri príprave ganachu potrebovať oveľa menej smotany. Ak by ste to predsa len prepískli so smotanou, pridajte viac čokolády alebo akúkoľvek inú suchú surovinu.


Na približne 25 - 30 ks praliniek budeme potrebovať:

Čas prípravy: 7 min             Čas tuhnutia: 1 - 1,5 hodiny  

170 g bielej čokolády
60 ml smotany

1. Postup je rovnaký ako pri ganachi z tmavej čokolády. Čokoládu nalámeme na čo najmenšie kúsky a smotanu zohrejeme tesne pod bod varu. 
2. Smotanu vylejeme na pripravenú čokoládu, necháme postáť minútku a miešame až kým sa všetka čokoláda rozpustí

Kokosové pralinky z bielej čokolády


Kokos a biela čokoláda je klasika u nás doma. Je to akási druhá verzia klasický domácich kokosových nepečených guliek.Avšak moja najobľúbenejšia verzia je s kokosový likérom.

1 dávka základneho bieleho ganachu
130 g strúhaného kokosu
1 ČL vanilkového extraktu


1. Pripravíme si ganache. Do tekutej čokolády vmiešame 30 g kokosu a vanilku. Prelejeme do nádobky a odložíme do chladu
2. Zo stuhnutej čokoládovej hmoty tvarujeme pomocou lyžičky guľky, ktoré obalíme v kokose. Odložíme do chladu

Levanduľové pralinky z bielej čokolády


Milujem kombináciu levandule a citrónu. Podľa mňa sú tieto dve veci ako stvorené pre seba. Alebo je to možno ešte pozostatok vplyvu francúzskej gastronómie. V každom prípade tieto tradične netradičné pralinky prekvapia a očaria všetky chuťové poháriky. 

170 g bielej čokolády
60 ml smotany
2 ČL sušenej levandule
30 g nasekanej kandizovanej citrónovej kôry
50 g sušeného mlieka na obaľovanie
 

1. Pripravíme si ganache - čokoládu nalámeme na kúsky. Smotanu spolu so sušenou levanduľou zohrejeme. Podľa toho, akú silnú chuť levandule chceme mať v pralinkách, necháme vylúhovať levanduľu v smotane. Smotanu precedíme a zohrejeme tesne pod bod varu. Vylejeme do misky s čokoládou a miešame do rozpustenia čokolády.
2. Vmiešame citrónovú kôru, prelejeme do nádobky na chladenie a necháme stuhnúť. Vytvarujeme guľky a obalíme ich v sušenom mlieku. Odložíme do chladu. 


TIP NA PRÍPRAVU

Ak náhodou pripravíte príliš veľa praliniek, pokojne si ich zamrazte a takto uskladnené ich môžete postupne vyjedať. Nikdy však nerozmrazujte všetko a úplne sa vyhnite tomu, aby ste ich znovu zamrazovali. Ja si vždy časť vyberiem deň vopred a nechám rozmraziť v chladničke. V mrazničke vám vydržia až 3 mesiace a v chladničke 7 - 10 dní. Teda pokiaľ ich nezjete skôr :D


Teším sa na vaše komentáre, lajky, zdieľania, dotazy či otázky, na ktoré vám rada odpoviem.

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára