Stránky

17. novembra 2016

Bezlepkové karamelové šišky z jablčného muštu v horúcej čokoláde


 Keď som nedávno brázdila internet, natrafila som na veľmi zaujímavý recept. Prvý krát som totižto videla, že sa do cesta leje cider a v kombinácii s karamelovou plnkou ma to veľmi oslovilo. Ani nie tak to, že by som si to chuťovo vedela predstaviť, ale skôr mojou zvedavosťou, či je to naozaj tak dobré, ako by mohlo byť.

Samozrejme, že som recept upravila na bezlepkovú verziu, ubrala cukru a okrem toho, som plnku vymenila za horúcu čokoládu a z plnky spravila karamelový toping. A výsledok? Fantastické škoricové šišky s vôňou babieho leta ponorené do rozprávkovej horúcej čokolády. 
No skrátka niečo, čomu sa nedá odolať.

Na 60 ks malých šišiek (priemer 3 cm) budeme potrebovať:

Čas prípravy: 25 min + kysnutie       Čas pečenia: 7 - 8 min

320 g bezlepkovej múky
1 PL jablčnej vlákniny
1 1/2 ČL mletej škorice
1/2 ČL muškátového orieška
1/2 ČL soli
80 g cukru
10 g (1 bal.) sušeného droždia
200 ml jablčného muštu (cider, ja som použila Strongbow)
1 PL jablčného octu
2 vajíčka
30 g roztopeného masla
1 ČL vanilkového extraktu
olej na vysmážanie 
50 g práškového cukru
1 PL mletej škorice

Karamelová poleva
100 g cukru
30 ml vody
80 g smotany na šľahanie
1 ČL vanilkového extraktu

Horúca čokoláda
500 ml plnotučného mlieka
60 g kvalitnej tmavej čokolády
3 PL kvalitného holandského kakaa
1 ČL mletého kardamónu
1 ČL mletej škorice



1. Cider zohrejeme a zmiešame s 1 PL cukru a sušeným droždím. Odložíme na bok a necháme podkysnúť. V miske zmiešame múku, vlákninu, koreniny a zvyšný cukor. 
2. Do múčnej zmesi pridáme kvások, ocot, maslo a vajíčka a všetko vymiešame na hladké cesto. Prikryjeme fóliou a necháme 1,5 hodiny kysnúť.
3. Vykysnuté cesto posypeme 50 g múky, ktoré zapracujeme do cesta. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrubý plát (asi 0,5 cm) a vykrajujeme malé (alebo aj veľké) kolieska. 
4. Kolieska odložíme na bok, potrieme ciderom a prikryjeme miskou alebo fóliou a necháme 30 - 45 min kysnúť alebo kým sa cesto zdvojnásobí. Ak nemáme ďalšiu misku či fóliu na prikrytie, postačí ak budeme udržiavať povrch cesta vlhký, inak by nám kolieska nemuseli pekne vykysnúť. 


5. Medzitým si pripravíme karamelový toping. Vodu s cukrom upálime na tmavý karamel (bez miešania). Smotanu pomaly a opatrne prilejeme do horúceho karamelu. Pridáme vanilkový extrakt a odložíme na bok. 
6. Do hrnca s hrubším dnom nalejeme olej, ktorý rozpálime. Kolieska vyprážame z každej strany do zlatohneda 3 - 4 minúty. Tanier vystelieme papierovým obrúskom, na ktoré kladieme hotové šišky.
7. Práškový cukor zmiešame s mletou škoricou a mierne vychladnuté šišky v tejto zmesi obalíme. 


8. Mlieko nalejeme do hrnca s hrubším dnom. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky a spolu s kakaom, cukrom a korením pridáme k mlieku. Za stáleho miešania nápoj zohrievame až kým sa čokoláda úplne rozpustí a kakao rovnomerne rozmieša. 
9. Šišky môžeme podávať teplé alebo izbovej teploty namočené do horúcej čokolády poliate karamelovým topingom. 



TIP NA PRÍPRAVU

Vysmažené no neobalené šišky môžeme odložiť do krabičky, označiť dátumom a menom a zamraziť. Pred podávaním ich len ohrejeme v rúre, až kým budú krásne mäkké a obalíme v škoricovom cukri. 
Karamelový toping prelejeme do uzatvárateľnej nádobky a odložíme do chladničky, kde nám vydrží až týždeň. Pred použitím ho môžeme pre lepšiu manipuláciu mierne ohriať. Fantastický je aj na zmrzline, horúcom ovocí či aj v káve. 


Verím, že bude mať tento recept rovnaký úspech u vás doma ako mal aj u nás. Krásne babušenie a vychutnávanie!

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára