Stránky

11. novembra 2016

Žeby zebra?


Milujem pútavé koláče. O to viac ak sú jednoduché. Nasledujúci múčnik svedčí o tom, že s troškou kreativity taká vie byť aj obyčajná bábovka. 

Bábovka, hneď po lineckých kolieskach z môjho obľúbeného detstkého časopisu Macko Pusík, bola (a ešte stále je) pre mňa symbolom detstva, tepla a pohodlia domova. Je to ten typ koláča, ktorý s minimálnou námahou prevonia celý byt či dom. Pamätám si, ako sme ju s brachom tlačili do seba horúcu a zapíjali studeným mliekom, aby nám pusa nezhorela. To mi ostalo dodnes a aj dnes budem stále tvrdiť, že taká je jednoducho najlepšia. 


Nejdem vás tu teraz poučovať o príprave, pretože si myslím, že každý má ten svoj najlepší recept na bábovku. Tak ako ja nedám dopustiť na trené cesto, moja mama zas na ten svoj striedavo - nalievaný. Dnes by som sa však s vami chcela podeliť o celkom jednoduchú vec, ktorá mi vyčarila úsmev na perách a tým je tento zebra koláč. 


Ono vlastne môžete použiť akékoľvek cesto, ide len o tú techniku, ktorú si môžete pozrieť v dvoch obrázkoch. Naozaj, viac obrázkov k tomu netreba. A či už si upečiete korpus, ktorý použijete ako základ na detskú tortu alebo bábovku v bábovkovej forme, určite vás rozveselí rovnako ako mňa. 

Na 1 (26cm) formu budeme potrebovať:

Čas prípravy:  20 min             Čas pečenia: 45 - 55 min          Teplota pečenia: 180 °C

250 g masla izbovej teploty
120 g cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1/2 ČL soli
6 vajíčok izbovej teploty (veľkosť L)
500 g bezlepkovej múky
12 g (1 bal.) kypriaceho prášku
4 PL kvalitného kakaa

1. Rúru predhrejeme. Maslo s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme do svetlej peny.
2. Do maslovej peny postupne všľaháme po jednom vajíčku. Keď sme do zmesi pridali posledné vajíčko, šľaháme zmes ešte aspoň minútu, aby bola dobre prepojená. 


3. Múku premiešame s kypriacim práškom a preosejeme do vajíčkovo - maslovej zmesi. Dobre premiešame a cesto rozdelíme na 2 časti. Do prvej môžeme vmiešať extra porciu vanilkového extraktu a do druhej vmiešame kakao so soľou. 
4. Prichystáme si vymastenú alebo papierom vystlanú formu a striedavo kladieme po lyžici svetlého a kakaového cesta vždy do stredu formy. (Pozri obrázky)



5. Formou pár krát buchneme o stôl, aby sa cesto rozlialo rovnomerne. Vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. 
6. Upečený korpus alebo bábovku necháme úplne vychladnúť na mriežke. Vychladnutý zebra koláč môžeme rozkrojiť a naplniť alebo ho len potrieme džemom a posypeme práškovým cukrom



TIP NA PRÍPRAVU:

Ak nám ostali zvyšky, ktoré nestíhame spotrebovať alebo si chceme ikorpus odložiť naneskôr, celý korpus dobre zabalíme do potravinovej fólie, označíme dátumom a názvom a odložíme do mrazničky. Takto nám korpus vydrží 2 - 3 mesiace. 

Teším sa na Vaše komentáre, lajky či zdieľania. V prípade otázok som tu pre vás! Krásne a hravé pečenie! :)

Vaša Peťa 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára