Stránky

28. februára 2017

Kváskové moravské koláčiky




Musím sa vám úprimne priznať. Úplne som prepadla kváskovaniu. Okrem toho, že sme nášmu kvásku dali meno Ďuri Švestka a každodenného vypekania kváskového chlebíka, som, vďaka vaším podnetom, načrela do sladkej časti kváskovania


Dnes som sa chytila moravských koláčov, ktoré som si úplne zamilovala. Neviem v čom to je, no vždy počas pečenia sa najskôr zamilujem do vône, ktorá plynie z rúry a potom až do samotného koláčika. Nie že by som moravské koláče ako malá nejedávala, ale u nás doma sme ich nikdy nepiekli a teda u nás nemali nejakú silnú tradíciu.

O to viac sa teda teším z toho, aké sú dobré a ako sa podarili. A viete, čo je na tom najlepšie? Že tieto kváskové dokážete zbaštiť aj 3 - 4 kúsky na posedenie, pretože sú oveľa ľahšie a plné vlákninyAle nebojte sa, že by ste pribrali, na raňajky predsa môže každý ;)

Na 25 stredne veľkých moravských koláčikov budeme potrebovať:

Čas prípravy: 30 min             Čas pečenia: 20 - 25 min             Teplota pečenia: 180°C
                 + 3 - 4 hodiny kysnutie 

150 g bezlepkového kvásku
300 g bezlepkovej múky + na posypanie
1 PL jablčnej vlákniny
90 g trstinového cukru
130 g roztopeného masla
150 ml vlažného mlieka
1 Čl vanilkový extrakt
2 vajíčka (veľkosť L)

Plnka:
250 g mäkkého jemného tvarohu
200 g džemu (marhuľový, ríbezľový, malinový, ...) 

Mrvenička:

50 g bezlepkovej múky
50g mletých orechov (lieskovce alebo mandle)
25 g trstinového cukru
25 g studeného masla
Kôra z 1 citróna (chem. neošetrený)


1. V miske zmiešame múku, vlákninu, cukor. V strede zmesi spravíme jamku a pridáme kvások, vlažné mlieko, maslo, vajíčka a vanilku. Pomocou mixéra vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme fóliou alebo vrchnákom z misky a necháme kysnúť. 
2. Zatiaľ si pripravíme mrveničku. Múku, mleté orechy, cukor a citonovú kôru premiešame. Maslo nakrájame na kocky a zapracujeme do múčnej zmesi, kým nebude mať konzistenciu mrveničky. Prikryjeme a odložíme do chladničky.
3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku na vaľkanie, prepracujeme a vyvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 centimetra. Nakrájame na 25 kúskov a na každý dáme asi 1 ČL tvarohu. 


4. Tvaroh zabalíme do cesta a vytvarujeme buchitčku. Lyžicou alebo menším pohárom ju jemne roztlačíme tak, aby nám v strede vznikla priehlbinka na džem. Do každej priehlbinky dáme 1 ČL džemu
5. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme mrveničkou. Vložíme do studenej rúry, ktorú zapneme, nastavíme teplotu a koláčiky upečieme. 
6. Hotové koláče necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a podávame najlepšie so šálkou teplého kakaa. 



TIP NA PRÍPRAVU

Ak ste napiekli viac, ako ste schopní zjesť, pokojne koláčiky zabaľte do nádobky alebo mikroténového vrecúška a vložte do mrazničky. Pred podávaním ich jednoducho rozmrazte deň vopred v chladničke. Takto uskladnené vám vydržia 1 - 2 mesiace. 

Krásne skoro prvojarné dníčky priatelia :)

S láskou

Vaša Peťa 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára