Stránky

29. júna 2017

Domáca zrkadlová poleva


S mirror glaze (alebo zrkadlovou polevou) som sa stretla už pár rokov dozadu, kedy po internete behali fotky tôrt z dielne nádhernej a šikovnej ruskej cukrárky Olgy Noskovej (https://www.instagram.com/olganoskovaa/, pri pohľade na ňu sa tiež presvedčíte, že cukrárka môže byť krásna a štíhla 😜). A nakoľko mal môj drahý narodeniny, rozhodla som sa mu pripraviť špeci prekvapko 😊

Na rad prišla mousse torta, tentokrát však vo vanilkovej variante a plnená balzamiko čerešňami - na lodi som ich servírovala k panna cotte a musím povedať, že kombinácia smotany, vanilky, čerešní a balzamiko octa bola obľúbená nielen u hostí 😉. A vrch som poliala novinkou - zrkadlovou polevou. 

Úprimne, musím povedať, že poleva predčila akékoľvek moje očakávania. Chuťovo je fantastická - príjemnej mliečnej chuti a v kombinácii s vanilkovým krémom, bola sladká tak akurát 😊 Príprava samotnej torty je možno síce trochu náročná, no poleva je hotová raz - dva. Fantastické na nej je aj to, že sa nemusíte obmedzovať len na mousse torty - výborne drží na akejkoľvek dobre zachladenej plnke 😍


Na 1 - 2 torty (s priemerom 26 cm) budeme potrebovať:

Čas prípravy: 15 min                                Čas chladenia: 30 - 45 min

150 ml vody
150 g kryštálového cukru *
200 g sladeného kondenzovaného mlieka
17 g práškovej želatíny
370 g nasekanej bielej čokolády
Gél. farba podľa nálady a potrieb 

1. 50 ml studenej vody zmiešame s práškovou želatínou a necháme napučať.
2. Zvyšnú vodu, cukor a kondenzované mlieko vložíme do stredne veľkého hrnca a privedieme k varu. Varíme 1 min a stiahneme z tepla. 
3. Do horúcej mliečnej zmesi vmiešame napučanú želatínu a dobre rozmiešame. 
4. Nasekanú bielu čokoládu presypeme do vyššej a užšej nádoby a zalejeme horúcou želatínovou zmesou. Necháme odstáť 2 - 3 minúty a ponorným mixérom rozmiešame. Pridáme gélovú farbu a zamiešame.
5. Hladkú zmes prelejeme cez sitko do nádobky na polievanie a necháme schladiť na 35°C (čo je približne 30 - 40 min) - zmes by mala byť hustá asi ako dobre vytemperovaná - mierne chladná čokoláda 😊
6. Vychladnutú tortu položíme na obrátený pevný pohár a polejeme polevou. Necháme polevu stiecť a mierne zatuhnúť. Preložíme na tanier/podnos a v chladničke necháme stuhnúť úplne.



TIP NA PRÍPRAVU
 
* môžete použiť aj trstinový cukor, no pri farbení najmä do svetlých odtieňov - biela, žltá, ..., musíte mať na mysli aj to, že trstinový cukor, vám zmes mierne zafarbí. 

Polevu môžeme ozvláštniť pridaním obľúbeného extraktu - mandľový, citrónový, mätový, ružovú vodu, ... do zmesi spolu s farbou. 

Krásne zdobenie a plno radosti 😊  
V prípade akýchkoľvek otázok som tu pre vás, píšte, keď budete potrebovať pomôcť.

S láskou

Vaša Peťa

2 komentáre:

  1. Qhoj. Si si istá množstvom želatíny?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno určite 🙂 je ale pravda, že poleva je s takýmto množstvom vcelku pevna, ak chceš jemnejšiu polevu, pokojne stačí aj 10 g práškovej želatíny 🙂

      Odstrániť