Stránky

19. júla 2017

Obrátený banánový koláč ľahký ako pierko

Určite to poznáte. Tá večná dilema, čo napiecť zo zrelých banánov. Avšak ako sa vonku mierne ochladilo, už som si trúfla rozžhaviť aj ten môj pekelný stroj😊

Receptov na obrátené koláče mám u seba v zbierke nespočetné množstvo. Všetky však boli hútne a sýte, tak som si vydumala letnú verziu. Och, piškótové cesto je mojím letným favoritom a ak už mám niečo v lete naozaj piecť, tak sú to piškótové múčniky. 

Príprava tohto dezertu je priam až smiešne jednoduchá, takže, ak naň dostanete chuť aj počas horúcejších dní, nemusíte sa obávať že sa pri ňom nejako zapotíte.



Šťavnatý karamelovo - banánový vršok na piškóte vláčnej a ľahkej ako pierko. Znie vám to ako pravá letná maškrta? Lebo mne áno 😊 Navyše, keď si ho naservírujete s nesladeným gréckym jogurtom, je to priam nebíčko v papuľke - ak by ste ale predsa len mali mať výčitky svedomia, kvôli tučnému jogurtu, pokojne použite ten obyčajný či dokonca nízkotučný. 

A s miskou sezónneho ovocia tento dezert už ani nemôžete nazvať hriešnym 😉


Na 1 koláč (s priemerom 26 cm) budeme potrebovať: 

Čas prípravy: 15 min              Čas pečenia: 45 - 50 min           Teplota pečenia: 180°C

Banánovo - karamelový vrch
3 veľké zrelé banány
150 g trstinového cukru
50 g medu
50 g masla (alebo kokosového oleja)

Cesto
5 vajíčok (veľkosť L)
200 g roztopeného a mierne schladnutého masla (alebo kokosového oleja)
100 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1 ČL mletej škorice
1 zrelý popučený banán
180 g bezlepkovej múky
12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku

Poleva
50 g trstinového cukru
50 g medu



1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Na banánovo - karamelový základ zmiešame trstinový cukor v hrnci s trochou vody, privedieme k varu a necháme skaramelizovať. Medzitým si banán nakrájame na plátky a rozložíme ich na dno formy.
2. Do hotového karamelu pridáme med a maslo a rovnomerne ním polejeme vrstvu banánov. 
3. Žĺtka oddelíme od bielkov. K žĺtkam pridáme trstinový cukor a vyšľaháme do svetlej peny. Za pomalého stáleho šľahania pridáme do vaječnej peny roztopené maslo a vanilku a dobre zamiešame. Rovnako dobre zamiešame aj popučený banán. 


4. Múku zmiešame s kypriacim práškom a vmiešame do banánovo - vaječnej zmesi. Bielky vyšľaháme s troškou soli do pevnej peny a zľahka vmiešame do cesta. Hotovú zmes vylejeme na banány s karamelom a upečieme. 
(Kvôli prípadnej vytekajúcej šťave z ovocia a karamelu, vám odporúčam formu vložiť do rúry na plechu vystlaný papierom na pečenie)

5. Hotový koláč vyklopíme na tanier a polejeme ešte teplou polevou. 
6. Na polevu upálime zvyšok cukru s troškou vody na karamel. Zmiešame s medom a ešte horúcou polevou polejeme vrch torty. 




TIP NA PEČENIE

Banány môžete vymeniť za akékoľvek iné obľúbené ovocie. 
 
Krásne letné vypekanie kamoškovia moji 😊

S láskou

Vaša Peťa

1 komentár:

  1. Diky za skvely recept! Bojim se, ze to snim cele najednou, protoze se proste neda odolat :)

    OdpovedaťOdstrániť