Stránky

4. júna 2016

Gougéres - nonšalantné kanapky z odpaľovaného cesta


 Niekedy rozmýšľam nad spôsobmi, ako ozvláštniť obyčajné občerstvenie pre hostí alebo hoci aj obyčajné raňajky. Nedávno som natrafila na tieto francúzske gougéres z odpaľovaného cesta. Netajím sa svojou láskou k odpaľovanému cestu a preto ma tieto kanapky potešili hneď dvakrát - po prvé, že sú z môjho obľúbeného cesta a po druhé, že je to slané pečivo. Jediný rozdiel medzi obyčajným a týmto odpaľovaným cestom je len v syre, ktorý sa pridáva do cesta. Ja som dávku hneď zdvojnásobila a spravila si hneď dve veľkosti týchto buchtičiek - väčšie sme mali na raňajky a menšie ako pohostenie na poobedie. Ako plnku som použila tvaroh zmiešaný s čili a cesnakom, ale pokojne si spravte svoju obľúbenú pomazánku a tou naplňte kanapky. Koniec koncov taká cesnaková pomazánka chuť cesta perfektne doplní, ktorú môžete ozvláštniť kúskom vlašského orieška alebo len jednoducho ozdobiť cherry paradajkou.
Je to veľmi jednoduché a rýchle pečivo. A nehovoriac o tom, že keď pridáte modrý syr, zelené pesto alebo papriku, tak to všade bude hýriť zábavnými farbami.

Z tejto dávky pripravíte približne 25 ks malých kanapiek alebo 12 veľkých odpaľovaných žemlí. 

Bezlepkové gougéres


100 g múky
100 g masla
100 ml vody 
štipka soli
3 studené vajíčka
100 g strúhaného syru podľa chuti (čedar, parmezán, eidam alebo ovčí syr)
alebo
paprika, bylinky alebo korenie podľa chuti

 Postup:

1. Vodu, maslo a soľ privedieme k varu. Vsypeme múku, vymiešame na husté cesto, ktoré odpaľujeme minimálne 1 min. 

2. Cesto dáme do misy a šľahačom vymiešame do mierneho vychladnutia. S bezlepkovým odpaľovaným cestom sa lepšie pracuje ešte za tepla, preto pridávame studené vajíčka do cesta, aby sa nám nezrazili. 

3. Po jednom všľaháme studené vajíčka. Keď je cesto pekne prepojené, pridáme strúhaný syr a vymiešame na hladkú hmotu. 

4. Naplníme do pripraveného cukrárskeho vrecka a na vymastený plech striekame malé kopčeky cesta. 

5. Kanapky pečieme asi 15min pri 180°C kým zozlatnú. Potom teplotu znížime na 140°C a dopekáme ešte 20 min. Týmto kanapky vysušíme a budú krásne držať tvar a nespľasnú.

6. Necháme vychladnúť a naplníme obľúbenou plnkou. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára