Stránky

4. septembra 2016

Jablko, tyblko .... alebo najjablkovejší jablčník cárovnej Šarlotky

Toto je snáď najlepší a najjablkovejší jablkový koláč na svete

Vôňa pečených jablkového koláča mi nostalgicky pripomína každoročný zber jabĺk a jablkovú štrúdľu. Tentokrát som sa nechala inšpirovať dezertom, ktorý som objavila v Poľsku, keď sme sa cestou späť zastavili na jednej poľskej pumpe. Okamžite mi učaroval. Tenké cesto, hora plnky a bielkový sneh s chrumkavou mrveničkou (nebojte sa, nejedla som ho ;) ) Len tak si hovel na tácke, tak som jeden zobrala domov snúbencovi a ja sa pustila do bádania. Po krátkej chvíli som našla recept, ktorý som, ako inak, úplne prekopala a upravila, no na to sú všetky jablkové recepty ako stvorené.

Aj napriek tomu, že tento recept vyzerá čiastočne náročne, jeho jedinú náročnú časť tvorí strúhanie jabĺk, nakoľko ich potrebujeme hojné množstvo. Cesto na mrveničku a spodok môžeme pripraviť dvojnásobné množstvo, jednu polovicu použijeme na spodok a druhú časť len nastrúhame na vrch koláča, tak ako je to v pôvodnom recepte. No ja rada pripravujem cesto na spodok koláča s kypriacim práškom - korpus je mäkký a môžem ho nakrájať takmer okamžite a nemusím čakať do ďalšieho dňa. A mrveničku rada pripravujem ako mrveničku. Ale už je na vás a vašich preferenciách, aký postup zvolíte. 

A keďže sezóna jabĺk už začala, tento jablčník je ako stvorený na jej privítanie. 


Na 1 plech (37 x 40 cm) budeme potrebovať:

Čas prípravy: 60 min            Čas pečenia: 80 - 100 min            Teplota pečenia: 180°C

Krehké cesto: 
300 g bezlepkovej múky
2 PL jablčnej vlákniny 
1 PL mletej škorice
200 g studeného masla
100 g práškového cukru
1 bal. (12g) kypriaceho prášku
2 vajíčka (veľkosť L)
1 ČL vanilkového extraktu

Plnka:
3000 g strúhaných jabĺk
100 g cukru
120 g kukuričného škrobu (alebo 120 g vanilkového pudingu)
4 žĺtky
2 ČL vanilkového extraktu
2 PL mletej škorice

Na dokončenie: 
4 bielky 
20 g cukru

Mrvenička:
100 g bezlepkovej múky
100 g mletých orechov (lieskovce alebo mandle)
50 g cukru
100 g masla
Kôra z 1 citróna (chem. neošetrený)


1. Rúru rozohrejeme. Múku zmiešame s vlákninou, cukrom, škoricou a kypriaci práškom. Studené maslo nakrájame na kocky a vpracujeme do múky. Pridáme vajíčka a vanilku a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozvaľkáme a prenesieme na vymastený a vysypaný plech a odložíme do chladničky.
2. Jablká ošúpeme, nastrúhame a zmiešame s cukrom, vanilkou, žĺtkami a škrobom (alebo pudingom) a navrstvíme na pripravený korpus.
3. Celú jablkovú plnku posypeme mletou škoricou a takto pripravený koláč vložíme na 45 minút do rúry a necháme zapiecť.
4. Medzitým si pripravíme mrveničku. Múku zmiešame s mletými orechmi, cukrom a citrónovou kôrou. Nakoniec vmiešame do múky studené maslo a zmes odložíme do chladničky. 
5. Bielky zmiešame s cukrom a vyšľaháme do pevnej peny.  
6. Na horúci koláč rovnomerne nanesieme bielkový sneh, ktorý posypeme pripravenou mrveničkou. Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 40 - 45 min, kým je mrvenička krásne zlatohnedá a chrumkavá. 



7. Hotový koláč necháme vychladnúť minimálne na izbovú teplotu, nakrájame a môžeme podávať. Podávame s citrónovou omáčkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.

TIP NA PRÍPRAVU


Prípravu tohto koláča si môžeme ešte úplne zjednodušiť tým, že si jablká nastrúhame už deň vopred a zabalené odložíme do ďalšieho dňa do chladničky. 
Cesto vymiesime, zabalíme do fólie a odložíme taktiež do chladničky. Takto pripravené nám v chladničke vydrží až 3 dni. 
Mrveničku si môžeme taktiež vymiešať, zabaliť do fólie a odložiť do chladničky. 
V deň pečenia už len potom koláč poskladáme ako takú skladačku. 


Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára