Stránky

21. júna 2016

Neodolateľné jahody


No, úprimne, kto by im odolal? No snáď len ten, čo musí. :)

Keď sa jahody ukážu na trhoch, je to zaručeným znakom, že leto už je medzi nami. Milujem ich farbu, vôňu a hlavne chuť. Zakaždým mi pripomína okamih z môjho detstva, keď sme boli u starkej na rodinnej oslave a ja som mala na sebe oblečené biele šatôčky s veľkými červenými bodkami. Spolu s bratrancom sme sedeli za veľkým stolom a pred nami ešte väčšia misa plná jahôd, ktoré sme práve naoberali v záhradke. 

Aj vás chytá ten úsmev pri detských spomienkach? 

Nuž, druhá myšlienka, ktorá sa mi objavila hneď vedľa obrázku z detstva, bol tento úžasný a ľahký piškótový zákusok. Hm....veru, niečo čo znie tak dobre, že to skrátka neviete, kedy prestať. Nuž nie je to nič revolučné, ale možno že práve jahody sú úspechom tohto kúsku a možno je to kombinácia šľahačky, tvarohu, piškóty, jahôd a želé. Čo je z toho pravda, zistíte len tak, že vyskúšate.

Čas pečenia 25 min, čas chladenia 2 hodiny a čas zmiznutia 10 minút, spokojnosť papkáčov okamžitá. 

P.S.: Určite máte pre túto dobrotu svoj názov, pretože ju mnohí isto poznáte, či už v tejto pečenej alebo nepečenej verzii. A keďže okrem jahôd by bol hriech nepoužiť aj ostatné sezónne ovocie, akú kombináciu máte vy tú najobľúbenejšiu? 


Bezlepkové jahodové (miznúce) želé kocky

Počet porcií: 1 plech (cca 37 x 40 cm)  Čas pečenia: 20 - 25 min Teplota pečenia: 180°C


6vajec
160 g kryštálového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
180 g múky 
1 ČL kypriaceho prášku
1 PL oleja

Plnka: 
500 g jemného tvarohu
500 ml smotany na šľahanie
400 g pochúťkovej kyslej smotany
1 ČL vanilkového extraktu
100 g práškového cukru

Želé: 
1 L jahodového džúsu (alebo akéhokoľvek iného červeného džúsu či sirupu)
30 g práškovej želatíny
čerstvé jahody (koľko koláč znesie)



1. V hrnci zovrieme vodu a stíšime plameň. Na hrniec položíme misku s celými vajíčkami, vanilkou a cukrom a šľaháme nad parou (približne 10 min). Pena je hotová, keď strojnásobí svoj objem a má 50°C alebo keď je teplota vaječnej peny o trošku vyššia ako teplota nášho prstu. Taktiež je hmota už na pol ceste k uvareniu, takže pena pekne drží tvar a je pevná.

2. Misku zložíme z vodného kúpeľa, preosejeme múku s kypriacim práškom priamo do misky a opatrne vmiešame. 

3. Plech (alebo tortovú formu) vystelieme papierom na pečenie a cesto naň vylejeme. Pečieme v predhriatej rúre 20 - 25 min horkovzdušne, pri zapnutej hornej a dolnej platničky 35 - 40 min.

4. Medzičasom si pripravíme plnku. Vyšľaháme smotanu s vanilkou do pevnej peny. Stierkou vmiešame kyslú smotanu, cukor a jemný tvaroh. Perfektné je, že plnka bude dokonalo vychladená, kým bude piškóta hotová. 

5. Práškovú želatínu si namočíme do 200 ml džúsu a necháme, nech celý džús vypije. Zvyšok džúsu dáme do menšieho hrnca a zohrejeme. Pridáme napučanú želatínu, zohrievame a miešame, kým sa všetka želatína nerozpustí. No pozor, tekutina nám nesmie zovrieť, inak želé stratí schopnosť tuhnúť.

6. Z vychladnutého korpusu stiahneme papier na pečenie. Celú piškótu natrieme plnkou a poukladáme na vrch čerstvé jahody. Ak sa vám stane to, čo mne, že sa vám už želatína nezmestí do plechu, okraje zdvihneme alobalom, no poriadne "zakašeme", inak nám celé želé vytečie. (pozri obrázok)




7. Už nám ostáva nechať pracovať len chladničku a poriadne našu dobrotu vychladiť. Ak stihnete, servírujte, ja som to nestihla ;)


Prajem príjemné pečenie a ešte príjemnejšie vyjedanie. Veľmi sa poteším vaším úspechom o ktoré sa s nami podelíte. No taktiež sa nebojte podeliť aj o vaše neúspechy, ktoré vám veľmi rada pomôžem napraviť.

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára