
Táto syrová hrudka síce ešte u nás nemá takú dlhú históriu, no obľúbili sme si ju veľmi rýchlo. Jej príprava je veľmi rýchla (pre niekoho možno až príliš) a dokonca by som povedala, že je to jeden z tých receptov, ktoré pripravíte hoci aj na poslednú chvíľu.
Milujem variant s pažítkou, no ak máte po ruke akékoľvek iné bylinky či koreniny, pokojne si ich tam namiešajte. Množstvo byliniek nie je nijako obmedzené, no malo by ich byť menej ako syru ;) A ak čakáte počas sviatkov veľa hostí, pokojne si pripravte aj dvojitú dávku, tento syr u nás mizne priam kozmitckou rýchlosťou. :)
Na 1 veľkú hrudku (niečo viac ako 1kg) budeme potrebovať:
Čas prípravy: 20 min
2 l čerstvého mlieka
1 kg plnotučného hrudkovitého tvarohu
3 PL jablčného octu
2 ČL sódy bikarbóny
1 veľká hrsť pažítky
1 PL soli
1 ČL mletého čierneho korenia (nemusí byť)
1. V hrnci zmiešame mlieko, tvaroh, jablčný ocot a ponorným tyčovým mixérom rozmixujeme tak, aby sa tvaroh čo najviac rozbil a premiešal s mliekom.
2. Pomaly zahrejeme na teplotu okolo 40°C (mliečna zmes by mala byť len málo teplejšia ako náš prst). Takmer okamžite sa začne mlieko zrážať a tvoriť sa hrudky.
3. Mliečnu zmes odstavíme a necháme ešte asi ďalších 10 minút "dožrážať". Nachystáme si veľké sitko s jemnou tkaninou (ja som použila textilnú plienku) a vyzrážané mlieko precedíme do väčšej nádoby.
4. Srvátku, ktorá nám ostane, prikryjeme a odložíme do chladničky. V žiadnom prípade ju nevyhadzujte! Obsahuje kopu minerálov a vitamínov a vynikajúca je napríklad namiesto kyslého mlieka k pečeným zemiakom, či pri príprave kysnutých koláčov alebo pečiva.
5. Syrovú hmotu, ktorá nám ostala v textílii vyžmýkame a preložíme naspäť do hrnca. Osolíme, pridáme nakrájanú pažítku, korenie a premiešame.
6. Pridáme sódu bikarbónu a syr začneme zahrievať. Teplom sa vďaka sóde bikarbóne syr trošku nataví a výsledkom bude tuhší syr, ktorý môžeme aj nastrúhať (samozrejme, ak sú bylinky naozaj najemno nasekané).
7. Syr ohrievame asi 1 - 2 minúty a hotovú zmes preložíme do jemného sitka. Necháme vychladnúť, najlepšie cez noc. Vychladnutú hrudku preložíme na tanier a môžeme podávať.
Krásne vychutnávanie kamoškovia :) A ešte krajšiu a veselú Veľkú noc! :)
S láskou
Vaša Peťa
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára