Stránky

19. decembra 2016

Olivové cantuccini na sviatočné vyhrýzanie


Poznáte tie úžasné talianske sušienky známe pod názvom biscotti či cantuccini? Sladké, chrumkavé a plné mandlí? Alebo príjemne pikantné, krehké, plné olív, semiačok a orechov? 

Ak nie, tak dnes by som vám rada predstavila ich slanú verziu, pretože tú sme si doma úplne zamilovali. Sú nielenže fantastické na vyhrýzanie, ale k vínu ich jednoducho neviete prestať jesť. A už keď o tom hovorím, vždy si spomeniem na môjho tatina, ktorý práve takéto furtožrútky k pivu alebo vínu miluje.

Sú priam až návykovo chrumkavé a to nielen vďaka sušeniu ale najmä vďaka množstvu orechov a semiačok, ktoré sa príjemne dopĺňajú s mäkkými olivami. Trošku čili, cesnaku, či akýchkoľvek byliniek, ktoré máte radi a najlepšie pivné či vínové furtožrútky sú na svete. Ja mám najradšej pikantnú verziu, no ak nie ste fanúšikom štipľavého, pokojne čili vynechajte. Fantastické sú aj také. 


Okrem chuti som si na nich veľmi rýchlo obľúbila aj fakt, že sú sušené. Pretože to znamená, že sú neuveriteľne trvanlivé, čo ako gazdinka oceňujem hádam najviac. Takže  raz ich napečiete a vydržia vám aj 100 rokov. (Dobre, preháňam, v skutočnosti niečo len vyše mesiaca ;) ) Teda, pokiaľ ich nestihnete zjesť skôr. :)

A čerešnička navyše? V krásnom pohári na stonke sa perfektne vynímajú na stole medzi sviatočným pohostením. 

Na 35 - 40 ks budeme potrebovať:

Čas prípravy: 15 min        Čas pečenia: 25 min + 25 min        Teplota pečenia: 180°C
                                                                         sušenie
3 vajíčka (veľkosť L)
220 g bezlepkovej múky + na podsypanie
1 PL jablčnej vlákniny
50 g ľanových semienok
50 g bielych sezamových semiačok
50 g olúpaných celých mandlí
12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
1/2 ČL soli
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 PL mletého čili alebo čili fliačkov
4 strúčiky cesnaku
1 PL sušeného medvedieho cesnaku
1 ČL feniklových semienok
50 g strúhaného parmezánu (alebo akéhokoľvek iného syru)
100 g odkvapkaných celých olív (čiernych, zelených alebo mix)

1. Rúru rozohrejeme. V miske zmiešame vajíčka, ľanové semiačka, sezam, čierne korenie, čili, medvedí cesnak, feniklové semienka, strúhaný syr a roztlačený cesnak. Ako posledné pridáme mandle s olivami a osolíme. 
2. Postupne pridávame múku zmiešanú s vlákninou a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré rozdelíme na 2 rovnaké časti. Každú časť vytvarujeme na valec s priemerom asi 5 cm a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. 
3. Upečené valčeky necháme mierne vychladnúť a ostrým nožom nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Z jedného valčeka nám takto vyjde asi 20 sušienok. 


4. Plátky rozprestrieme znovu na plech s papierom na pečenie a vložíme späť do rúry. Pre rýchlejšie sušenie môžeme zapnúť program pečenia s ventilátorom a teplotu znížime na 170°C. 
5. Približne v polovici sušenia (asi po desiatich minútach) obrátime všetky sušienky a dosušíme aj druhú stranu. 
6. Hotové sušienky necháme úplne vychladnúť. Na uskladnenie ich preložíme do papierovej krabičky, ktorú dobre zabalíme do fólie a odložíme na suché a najlepšie tmavé miesto. Takto ich môžeme skladovať až do dvoch mesiacov. 


TIP NA PRÍPRAVU


Namiesto olív môžete pokojne použiť aj nakladanú odkvapkanú kápiu (odporúčam ju ešte osušiť papierovým obrúskom) nakrájanú na malé kúsky, či 50 g nakladaných kapár. Zo syrových variant je veľmi dobrý ementaler či krémová gouda. 

Veselé vypekanie priatelia a ešte veselšie vyhrýzanie! :)

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára