Stránky

22. decembra 2016

Medovníčky


Čo je azda sladším symbolom Vianoc ako voňavé medovníčky? Spájajú sa mi hádam so všetkým - s detstvom a Vianocami, ako sme plní očakávania piekli a zdobili tieto sladučké medovníčky a ako som odrátavala dni do Vianoc. S Veľkou Nocou, lebo sa ich na Vianoce napiekli vždy také množstvo, že sme ich vyjedali ešte aj na Veľkú noc. A stále boli vynikajúce. 

Cesto sme vždy zvykli zamiesiť už na začiatku novembra, aby za mesiac krásne vyzrelo. (Koniec koncov, to je to tajomstvo, prečo sú medovníčky potom také mäkké.) A potom, keď začal advent, sme ho vytiahli z chladničky, vyvaľkali, povykrajovali a upiekli. Hmmmm.....a tá vôňa, nemenila by som ju za nič. Nakoniec nám už ostávalo medovníčky len dozdobiť, čo bola väčšinou úloha nás, detí. Niekedy to pri takom množstve nebola až tak jednoduchá úloha, ale my sme to zvládli väčšinou do 3 - 4 dní :D a medovníčky boli hotové.

Tento recept pečieme v našej rodine od kedy si pamätám. Mamina vždy vytiahla staručkú maličkú ročenku ženy (alebo tak nejako sa to volalo), ktorá bola vždy najšpinavšia na tých najlepších receptoch. Časopis sme už ani nezatvárali, rovno sme ho preložili na recepte na medovníčky a tak je doteraz. 


Po tom, ako som vyskúšala množstvo iných receptov na bezlepkové medovníčky, som sa rozhodla, že prispôsobím bezlepkovej diéte ten, čo od detstva poznám a od vtedy som už nemusela hľadať nijaký iný recept. 

Viem, že tento recept je ako stvorený na zrenie. Avšak výborný je aj v zrýchlenej verzii, keď ho necháte odpočívať aspoň cez noc. Alebo, ak túžite po vyzretých a poctivých medovníčkoch, uložte si recept a upečte pred Veľkou nocou. Takéto medovníčky sa vám odvďačia tou najlepšou chuťou, akú len môžu mať :)

Na 60 ks stredne veľkých medovníkov budeme potrebovať: 

Čas prípravy: 15 min                 Čas zrenia: 1 deň - 4 týždne a viac

Čas pečenia: 7 - 8 min               Teplota pečenia: 190°C

500 g bezlepkovej múky
2 PL jablčnej vlákniny
100 g práškového cukru
200 g teplého medu
100 ml teplej vody
3 vajíčka (veľkosť L)
1,5 ČL sódy bikarbóny
2 PL perníkového korenia
1 - 2 celé vajíčka na potieranie



1. Múku, jablčnú vlákninu, cukor a perníkové korenie premiešame. Med zohrejeme a premiešame s teplou vodou. 
2. Teplú medovú zmes prilejeme do múčnej, pridáme vajíčka a mixérom vymiešame na hladké a lepkavé cesto. 
3. Cesto preložíme do mikroténového vrecúška a vložíme do chladničky, kde ho necháme zrieť aspoň 1 - 2 dni, najlepšie však 4 týždne a viac. 
4. Vyzreté cesto vyberieme a preložíme na pomúčenú dosku na vaľkanie. Premiesime, ale len tak, aby nebolo lepkavé a vykrajujeme obľúbené tvary. 
5. Plech na pečenie potrieme včelím voskom alebo tenkou vrstvou bravčovej masti, poukladáme medovníčky a upečieme. 
6. Vajíčko si rozšľaháme v miske a horúce medovníčky potrieme tenkou vrstvou rozšľahaného vajíčka. Medovníčky budú takto krásne lesklé. 
7. Ozdobíme bielkovou polevou a odložíme do krabice. Medovníčky pri izbovej teplote zmäknú tak o 1 - 2 dni. 




Šťastné a veselé prípravy na sviatky priatelia!

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára