Stránky

20. októbra 2016

Najjesennejšie jablkové mafinky



Vždy pri zbere jabĺk, mi do nosa udiera vôňa popadaného lístia. Je to presne tá typická vôňa jesene, na ktorú sa každý rok teším a ktorá vo mne vyvoláva tichú nostalgiu za letom či spokojný úsmev na tvári po poriadnej oberačke. Dokonca aj teraz, keď sa prechádzam takýmto daždivým dňom, mi tá vôňa stúpa do nosa. 

A taká uzimená, keď sa vraciam z prechádzky s vyštípanými lícami domov, túžim len po horúcej sprche a jedle, ktoré ma zohreje z vnútra, ulahodí môjmu oku a pošteklí môj noštek svojou hrejivou vôňou. Veľmi často preto v tomto čase siaham po horúcom zázvorom čaji, dochuteným domácim citrónovým sirupom a jablkových mafinkách.


Tieto mafinky sú pre mňa synonymom vydarenej úrody a zberu a vždy keď ich pečiem, sa mi všetka tá vôňa vryje dokonca aj pod deku a mne napokon neostane nič iné, len si popri tomto vychutnávaní pustiť obľúbenú hudbu a zapáliť vonnú lampu. Milujem ich chuť, vláčnosť a orieškový podtón, ktorý fantasticky dopĺňa škorica. Niekedy zvyknem pridať aj marcipán, no len keď si naň spomeniem v obchode a kúpim ho. A aj keď ho nepoužijete, tieto mafinky majú dostatok sily vás zasýtiť, upokojiť a myseľ odniesť do  krajiny - nekrajiny, kde všetká tá nostalgia ostala v babom lete. :)


Na 18 ks mafiniek budeme potrebovať:

Čas prípravy: 10 min             Čas pečenia: 18 - 20 min          Teplota pečenia: 180 °C

100 g mletých mandlí
230 g bezlepkovej múky
1 PL jablčnej vlákniny
12 g (1 bal.) kypriaceho prášku
1 ČL mletej škorice
2 vajíčka
50 g cukru
1 ČL vanilkového extraktu
85 g rozpusteného masla
5 stredne veľkých očistených jabĺk

Toping:
150 g smotanového jogurtu gréckeho typu
1/2 ČL mletej škorice

1. Zapneme rúru. Jablká nastrúhame na hrubo, maslo zmiešame s vajíčkami. Múku zmiešame v druhej miske so všetkými sypkými surovinami - mletými mandľami, vlákninou, kypriacim práškom, škoricou a cukrom. 
2. Jablká zmiešame s maslovo - vajíčkovou zmesou, do ktorej postupne vmiešavame sypkú časť. Cesto nemusí byť dokonalo vymiešané, no ani by v ňom nemali byť hrudky. 


3. Mafinkový plech vymažeme a vysypeme múkou (ak máme silikónovú formu, tak nemusíme). Každú formičku naplníme cestom takmer až po okraj, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme. 
4. Hotové mafinky necháme vychladnúť na mriežke. Jogurt zmiešame so škoricou a na každú mafinku nadelíme štedrú porciu. Na záver posypeme práškovým cukrom a štipkou mletej škorice.





TIP NA PRÍPRAVU

Ak chcete mafinky ešte viac prevoňať, pridajte do cesta asi 50 g na kocky nakrájaného marcipánu a 1/2 ČL mandľovej esencie. 


Teším sa na Vaše komentáre, pripomienky, lajky, zdieľania či akúkoľvek inú spätnú väzbu. Voňavé jesenné mafinkovanie! 

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára