Verím tomu, že tí, ktorí máte deti, tak to veľmi dobre poznáte. Keď chcete, aby zjedli nejakú tú zeleninu, tak ju najskôr radšej rozmixujete a zasypete horou mäsa a mäsovej šťavy či vmiešate do plnky, tak aby si náhodou ani len nevšimli že z nej trčí čo i len kúsok mrkvičky, paradajky či póru - ako by ste mali čakať, kým vaše dietko zje aspoň tú vyprplanú časť. Viem, o čom hovorím - sama som bola taká, keď som bola malá. A keby ste stretli moju tetu, tá by vám rozprávala o mojom prplaní hodiny - a to aj napriek tomu, že som k nej do Bratislavy chodila na prázdniny len na jeden týždeň v roku.
Nuž, aj napriek tomu, že ja síce deti ešte nemám a aj z mojich prplaníc som už vyrástla, mám kamarátku s veľmi ale naozaj veľmi vyberaným jazýčkom (a možno ešte nejakými menšími predsudkami voči zelenine), ktorá mi veľmi dobre pripomína moje detské časy - no tentokrát to zažívam zo strany mojej mamy či tety.
Zakaždým, keď som ju aj jej priateľa pozvala k nám na obed či koláčik, musela som mať veľmi dobre premyslené, ako to spraviť, aby vlastne zjedla všetko, čo bude navarené či upečené. A zloženie zásadne hovorím, až keď je už všetko zjedené a naozaj si už nikto nebude dokladať dupľu :D.
Keďže je to moja najlepšia kamarátka, tento recept je len zlomkom z tých, ktoré som už pre ňu piekla alebo varila. Táto tekvicová bábovka je živým dôkazom, že:
- tekvica je chutná
- tekvica je univerzálna
- tekvica môže fantasticky chutiť aj v slovenských koláčoch
- a že ju zjedia aj vaše deti (alebo dokonca aj moja vyberavá kamoška)
- a že ju zjedia aj vaše deti (alebo dokonca aj moja vyberavá kamoška)
S butterscotch (karamelovo - whiskey) polevou a bielym jogurtom to je jednoducho zásah do čierneho. Karamel, whiskey a tekvica jednoducho idú k sebe ako Vianoce a sneh či leto a voda a aj keď v detskej verzii vynecháte alkohol, nemusíte sa obávať, že by to chuti ublížilo - každé dieťa bude šťastné, keď mu poviete, že môže spapať bábovku s roztopenou karamelkou navrchu ;)
Ale ako rada hovorím, presvedčte sa sami :)
Na 1 menšiu tekvicovú bábovku budeme potrebovať:
Čas prípravy: 20 min Čas pečenia: 35 - 40 min Teplota pečenia: 150°C
125 g masla izbovej teploty + trošku na vymastenie formy
75 g hnedého cukru
1 ČL vanilkového extraktu
2 vajíčka (veľkosť L) izbovej teploty
200 g tekvicového pyré (pozri tipy pod receptom)
250 g bezlepkovej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 PL jablčnej vlákniny
2 ČL perníkového korenia
50 g mletých lieskovcov (nemusí byť)
Poleva:
150 g hnedého cukru
100 g kondenzovaného mlieka
1 PL masla
50 ml kvalitnej whiskey alebo hnedého rumu
1. Zapneme rúru. Formu na bábovku vymastíme a vysypeme múkou. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny a po jednom doň všľaháme vajíčka. Pridáme vanilkový extrakt a tekvicové pyré a dobre premiešame.
2. Múku premiešame s kypriacim práškom, korením a mletými orechmi. Celú zmes vmiešame do vajíčkovo - maslovej zmesi a všetko vymiešame na hladké cesto.
3. Cesto vylejeme do pripravenej bábovkovej formy a upečieme v rozhorúčenej rúre.
4. Medzi časom, kým sa nám bábovka upečie, si pripravíme polevu. Cukor s trochou vody privedieme do varu a varíme, kým sa všetka voda odparí a nám vznikne karamel. Opatrne pridáme maslo a kondenzované mlieko a varíme, kým sa karamel rozpustí a všetko sa prepojí. Ako posledný pridáme alkohol, necháme krátko prejsť varom a odstavíme.
5. Upečenú bábovku prikryjeme tanierom a preklopíme. Polejeme vychladnutou polevou a podávame s bielym jogurtom.
TIP NA PRÍPRAVU
Ak nie ste práve nadšencom báboviek bez kakaa, pokojne v 3. bode vylejte do formy len polovicu cesta a druhú zmiešajte s 2 PL kakaa. Nalejte na svetlé cesto a upečte.
Veru mramorovaná tekvicová bábovka je hádam najlepší variant. ;)
Verím, že vás táto bábovka v takomto jesennom čase - nečase poteší a zohreje nielen v brušku ale aj pri srdci.
Teším sa na vaše komentáre, lajky či zdieľania a samozrejme aj fotky vašich podarkov! :)
Vaša Peťa :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára