Stránky

18. januára 2017

Bezlepkový brioškový chlieb s bylinkami


Ak by sa ma niekto opýtal, aké je moje najobľúbenejšie pečivo, tak moja odpoveď by bola kváskové a brioškové. Kváskové je to zdravé a chutné a brioškové je to mäkké a maslové a neuveriteľne lahodné. 

Prvý krát som sa s brioškovým pečivom stretla vo Francúzsku, kde sme mohli nasať vôňu čerstvého maslového pečiva v pekárni na každom rohu. Keďže sme vtedy s mojím drahým pôsobili na výletnej lodi na rieke Rhône, sama som toto pečivo piekla. A musím povedať, že tá vôňa ma zakaždým úplne opantala. 



Po návrate domov mi to nedalo a tak som recept pretvorila na bezlepkovú verziu. Aj napriek tomu, že prvým pokusom by som sa vám nepochválila, tým dnešným s radosťou. Chlieb je po upečení nielenže mäkkučký a úžasne sa rozplýva na jazyku, ale s cestom sa pracuje úplne fantasticky a o kysnutí ani nehovorím. Dokonca chutný je aj studený (ba aj z chladničky!). Štipka byliniek a doma máte tú najvoňavejšiu bombu maslového pečiva. :)

Na 2 brioškové chleby budeme potrebovať:

Čas prípravy: 15 min           Čas pečenia: 35 - 40 min             Teplota pečenia: 180°C
 + 1 hodina kysnutia   

500 g bezlepkovej múky Promix CH špeciál + 150 - 200 g na dokončenie
1 ČL (3 g) xanthánovej gumy
2 PL (10 g) talianskej alebo provensálskej bylinkovej zmesi
1 PL (10 g) jablčnej vlákniny
12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku 
1 ČL  soli
40 g (2PL) cukru
240 ml plnotučného mlieka
115 ml teplej vody (alebo mlieka)
140 g rozpusteného masla
3 vajíčka
30 ml jablčného octu
42 g (1 kocka) čerstvého droždia
1 vajíčko na potretie

1. Mlieko zohrejeme, zmiešame s 1 PL cukru. Do vlažného sladkého mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a dobre premiešame. Necháme vykysnúť (asi 5 min).
2. Medzitým vo väčšej miske zmiešame 500 g múky, xanthánovú gumu, bylinky, vlákninu, kypriaci prášok, soľ a zvyšný cukor. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej vylejeme vykysnutý kvások. Pridáme vodu (alebo mlieko), roztopené a schladnuté maslo, jablčný ocot a vajíčka. 
3. Ručným šľahačom spolu všetko dobre vymiesime na hladké cesto. Šľaháme dovtedy, kým je cesto úplne hladké a bez hrudiek (dôležité je, aby bolo bez hrudiek)


4. Prikryjeme potravinovou fóliou (alebo ak máme misku - kysku, vrchnákom) a odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť (približne na 30 min)
5. Vykysnuté cesto posypeme zvyšnou bezlepkovou múkou a rukami zapracujeme. Cesto preložíme na dosku a vypracujeme na hladké a nelepivé cesto (ak sa cesto stále lepí, podsypeme ho troškou múky)
6. Cesto rozdelíme na 20 menších kúskov, ktoré vytvarujeme na malé žemličky. Formu na biskupský chlebík vymastíme olivovým olejom a guličky cesta naukladáme tesne vedľa seba (do jednej formy sa mi zmestilo 10 guličiek). Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme asi 30 min kysnúť na teplom mieste. 


7. Do rúry vložíme na spodný rošt hlboký plech s teplou vodou. Vykysnuté chleby potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do studenej rúry. Rúru zapneme a nastavíme na 200°C. Pri tejto teplote pečieme chleby asi 10 - 15 min, aby sa na povrchu vytvorila pekná kôrka. Potom teplotu znížime na 180°C a chleby pri tejto teplote dopečieme. 
8. Hotové chleby necháme asi 10 min chladnúť vo forme, potom ich vyberieme a necháme na mriežke vychladnúť úplne. 

P.S: Najlepšie chleby a žemličky chutia ešte teplé z poriadnou dávkou kvalitného masla :)

TIP NA PRÍPRAVU


Z tohto cesta okrem chlebov môžeme upiecť aj žemle či briošky. Cesto rozdelíme na 22 - 25 ks a každý kúsok vytvarujeme do guľky. Na žemle plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme guličky cesta dostatočne vzdialené od seba (mne sa na jeden plech zmestí 12 žemlí). 



Na briošky vymastíme formu na mafinky olivovým olejom. Kúsky cesta povkladáme do formy a oba plechy (žemle aj briošky) vložíme do rúry s plechom s vodou. Rúru nastavíme na 50 °C a necháme asi 30 min kysnúť. 
Vykysnuté žemličky a briošky potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme naspäť do rúry a upečieme podľa vyššie napísaných inštrukcií. 


Krásne voňavé pečenie a spokojné nadžgávanie kamoškovia! :)

S láskou

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára