Stránky

25. januára 2017

Jednoduchá kvásková pizza bez vajíčka


Veľmi ma teší váš zaújem o bezlepkové kváskovanie. Veľa z vás mi písalo a pýtalo sa na ďalšie recepty a chvalabohu, pár ich ešte mám v talóne :)


Dnes som si vymyslela na obed túto pizzu. Som z nej nadšená, aj keď viem, že som neobjavila Ameriku. Pizza je tenká (takú zbožňujem!), chrumkavá, ľahká a v neposlednom rade zdravá. 


Príprava cesta je naozaj jednoduchá a veľmi rýchla. S cestom sa veľmi dobre pracuje a pokiaľ chcete nadýchanejšiu pizzu, nechajte ju na plechu trošku podksynúť (my sme boli doma na to príliš hladní :D). A ak máte domáci paradajkový základ na pizzu  pekne zavarený a odložený v špajzi, hototvá bude ani čo by ste očkom mrkli. 

Na 2 veľké tenké pizze  budeme potrebovať: 

Čas prípravy: 20 min               Čas pečenia: 15 - 20 min          Teplota pečenia: 250°C
                  + 8 - 12 hodín kysnutie

Kvások:
100 g bezlepkového kvásku
200 g bezlepkovej múky
200 ml teplej vody

150 g bezlepkovej múky
1 PL jablčnej vlákniny
1/2 ČL soli 
1/2 PL jablčného octu
3 PL olivového oleja + na potretie plechu (na potretie je najlepší rafinovaný, ťažšie sa prepáli pri vysokých teplotách)
+ na obloženie čokoľvek čo nájdeme doma v špajzi

1. Kvasok je najlepšie si pripraviť deň vopred, aby mal dostatok času vykysnúť. Kvások, 200 g múky a teplú vodu rozmiešame v miske na hladké cesto. Prikryjeme fóliou a necháme kysnúť 8 - 12 hodín. 


2. Rúru zapneme a rozohrejeme. Do hotového kvásku pridáme olivový olej a zvyšnú múku zmiešanú s jablčnou vlákninou a soľou a vypracujeme hladké nelepivé cesto. 
3. Cesto rozdelíme na 2 časti. Plech na pečenie potrieme olejom, cesto položíme do stredu plechu, pokvapkáme olejom a taktiež naolejovanými rukami cesto roztiahneme po celom plechu do tavru kruhu alebo štvorca. Pre nadýchanejšie cesto, môžeme v tomto bode nechať cesto chvíľu podkysnúť. 



4. Potrieme paradajkovým (alebo iným) základom, obsypeme všetkými obľúbenými vecami, ktoré máme po ruke, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme. 
5. Podávame ihneď a najlepšie s rukolou, ľadovým či akýmkoľvek iným miešaným šalátom :)



Krásne kváskovanie moji milí a ešte krajšie vychutnávanie! :)

S láskou 

Vaša Peťa

1 komentár:

  1. Dobrý deň,

    akú bezlepkovú múku ste použili na túto kváskovú pizzu?

    Ďakujem,

    Ľuba

    OdpovedaťOdstrániť