Stránky

17. januára 2017

Citrónovo - kokosový čajový chlebík



Och áno. Poobedná kávička a zákusok. To patrí k sebe a poslednú dobu si všímam, že na tento trend si zvykáme už aj my na Slovensku. Ani sa tomu nedivím, na dobré sa predsa dobre a ľahko zvyká ;) 

Na lodi som na poobedné posedenie ku káve chystala neuveriteľné množstvo koláčov. Suché aj šľahačkové, ovocné aj orechové, čokoládové aj vanilkové a pečené aj nepečené. No mojími najobľúbenejšími vždy boli a asi aj budú všetky tie fajnové mäkkučké koláče z bábovkového cesta. 


Ale aby to vždy nebola tá istá bábovka či ten istý tvar, dnes som pripravila tento fantastický osviežujúci citrónovo - kokosový čajový chlebík. Ak vám chýba leto, tento chlebík vám ho rozhodne pripomenie ;)

Na 1 čajový chlebík budeme potrebovať:

Čas prípravy: 15 min            Čas pečenia: 35 - 40 min             Teplota pečenia: 170 °C

125 g masla izbovej teploty
100 g hnedého cukru
2 ČL vanilkového extraktu (alebo 1 ČL vanilkovej pasty)
3 vajíčka (veľkosť L)
kôra a šťava z 2 väčších chemicky neošetrených citrónov (asi 100 ml)  
170 g strúhaného kokosu
170 g bezlepkovej múky (+ na vysypanie formy)
13 g (1 ks) bezlepkového kypriaceho prášku
  
Poleva: 
šťava z polovice citróna (môže byť aj kôra)
250 - 300 g práškového cukru

1. Rúru zapneme a rozohrejeme. Formu na biskupský chlebík vymastíme maslom a vysypeme múkou.
2. Maslo s cukrom vyšľaháme do svetlej peny, do ktorej po jednom zašľaháme celé vajíčka. Pridáme vanilku, citrónovú šťavu a kôru a zamiešame. 
3. Múku zmiešame so strúhaným kokosom a kypriacim práškom a pridáme k citrónovo - maslovej zmesi. Dobre vymiešame na hladké cesto a preložíme do formy. 


4. Cesto vložíme do predhriatej rúry a upečieme. Hotový chlebík necháme na mriežke vychladnúť na izbovú teplotu. 
5. Na polevu zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou. Poleva by mala byť veľmi hustá, aby sa udržala na chlebíku. Vychladnutý chlebík ňou polejeme a necháme zaschnúť. Tí, ktorí to nevydržia, môžu pokojne servírovať. 


TIP NA PRÍPRAVU

Čajové chlebíky sú fantastické v tom, že ich bez obáv môžete zamraziťm kde vám vydržia až 3 mesiace. Pokiaľ viete, že chlebík celý nezjete, vychladnutý čerstvý chlebík nakrájame na plátky, vložíme do mikroténového vrecka a do mrazničky. Rozmrazujeme pozvoľna v chladničke deň pred podávaním. 

Prajem vám úspešné pečenie a príjemné vychutnávanie :)

S láskou

Vaša Peťa 
 
   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára