Stránky

24. januára 2017

Luxusný čokoládovo - pomarančový tart s likérom Grand marnier


Keď som tak minule počúvala svoje kamošky ako sa rozplývali nad čokoládovými koláčikmi, tak mi napadlo, že som tu už vlastne dlho nič poriadne čokoládové nepridala. A teraz v takejto zime mi napadá len jediná kombinácia, ktorá k čokoláde pasuje ako "riťka na šerbel" :)

Kombinácia pomaranču a čokolády podľa mňa patrila vždy medzi tie luxusnejšie. Možno práve vďaka pomarančom a možno práveže vďaka pralinkám či luxusným čokoládam, kde som túto kombináciu videla najčastejšie. Príjemne zamatová horkastá chuť kakaa nepečenej plnky sa fantasticky dopĺňa s osviežujúcou tropickou chuťou pomaranču, čo vo mne navyše evokuje pocit úplného blaha (ako zakaždým pri čokoláde :D), kedy sa chcem len zabaliť do mojej plyšovej deky a tešiť sa na nasledujúce leto. 


Ale aby ste si nemysleli, že takýto tart vždy len pažravo zhltnem, krásne nazdobený je hodný nedeľného obedu  či akejkoľvek oslavy ako slávnostná bodka. Ale pokiaľ si chcete dopriať pocit výnimočnosti, môžete si ho naservírovať pokojne aj sami. Vaše druhé ja ho ocení minimálne rovnako ako vaša rodina ;)

Na 1 tart (s priemerom 28 cm) budeme potrebovať: 

Čas prípravy: 30 min           Čas pečenia: 25 - 30 min              Teplota pečenia: 180°C

Cesto:
100 g bezlepkovej múky
50 g mletých mandlí alebo lieskovcov
1 ČL mletej škorice
100 g studeného masla
50 g trstinového cukru
1 vajíčko (veľkosť L)

Plnka (ganache):
450 g kvalitnej tmavej čokolády (minimálne 70%)
350 ml smotany 33%
100 ml pomarančového likéru grand marnier
1 PL cukru
1 ČL vanilkového extraktu alebo pasty
kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča

1. Rúru rozohrejeme. V miske zmiešame múku, mleté orechy, škoricu a cukor. Maslo nakrájame na kocky a rukami alebo ručným mixérom zapracujeme do múky.
2. Pridáme vajíčko, krátko zapracujeme mixérom a rukami vyformujeme do gule cesta. 
3. Dosku na vaľkanie poprášime múkou a cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Formu na tart vystelieme kruhom papiera na pečenie (aby sa nám spodok neprilepil) a cesto prenesieme do formy. 
4. Poprepicháme, zakryjeme ďalším papierom na pečenie a zasypeme fazuľkami na pečenie (*). Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 15 min. 


5. Prepečené cesto vyberieme a fazuľky preložíme na tanier alebo misku a necháme ich vychladnúť. Cesto vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 10 - 15 min.  
6. Čokoládu nasekáme na drobné kúsky. Smotanu zohrejeme pod bod varu a pridáme pomarančovú kôru. Čokoládu preložíme do misky, zalejeme horúcou smotanou a miešame kým sa všetka čokoláda roztopí. 
7. Pridáme vanilku, cukor a likér a zamiešame. Plnku vylejeme na mierne vychladnutý korpus, vložíme do chladničky a necháme stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. 
8. Ozdobíme a podávame :)


TIP NA PRÍPRAVU

(*) Fazuľky na pečenie sú obyčajné suché fazuľky, ktoré ale po použití ako fazuľky na pečenie už nemôžeme použiť do varenia (marí sa mi, že by sa už neuvarili dobre). Preto je dobré ich presypať do fľaše alebo nádoby a dobre označiť

Pomarančový likér grand marnier môžeme nahradiť akýmkoľvek iným brandy alebo likérom. Fantastický je aj napríklad Bailey´s alebo írsky krém. 

Prajem vám krásne pečenie a príjemné rozmaznávanie! :)

S láskou

Vaša Peťa 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára