Stránky

20. januára 2017

Nemecký makový koláč


S radosťou vám predstavujem nemecký makový koláč (pokiaľ ho už nepoznáte ;) ). 

Tento koláč som piekla túto zimsezónu na lodi veľmi často pre našich nemeckých hostí. A musím povedať, že sa po ňom vždy len tak zaprášilo. Nuž nie je sa čomu čudovať. Koláč je samý mak s kopou maslovej mrveničky, takže pre milovníkov maku či suchých (nekrémových) koláčikov je to priam až óda na mak a čajový koláčik :)


A infoška zo zákulisia pre grazdinky - tento koláč je tak jednoduchý a jeho príprava je tak rýchla, že ho stihnete namiešať a strčiť do rúry ešte skôr než si budete musieť ísť umyť masku na tvár ;) A pokiaľ máte v chladničke nejaké zvyšky lineckého čerstvého cesta, tak ani nebudete vedieť, že ste dnes piekli :D 

No skrátka báseň pre vaše oči, uši a hlavne ruky. Jednoducho tento múčnik si nás totálne získal :)

Na 1 koláč (priemer 26 cm) budeme potrebovať:

Čas prípravy: 15 min           Čas pečenia: 90 - 105 min             Teplota pečenia: 155°C   

150 g bezlepkovej múky + extra na vaľkanie
1 PL jablčnej vlákniny
1 ČL bezlepkového kypriaceho prášku
100 g studeného masla
1 ČL vanilkového extraktu
50 g jemného trstinového cukru
1 studené vajíčko (veľkosť L)

Plnka
400 g mletého maku
200 g bezlepkovej múky
200 g práškového cukru (alebo aj trstinového)
2 ČL vanilkového extraktu 
1 l plnotučného čerstvého mlieka  

Mrvenička: 
60 g studeného masla
60 g bezlepkovej múky
1 ČL jablčnej vlákniny
60 g trstinového cukru
1 ČL mletej škorice
Práškový cukor na posypanie



1. Najskôr si namiešame plnku - mak, múku a cukor premiešame. Prilejeme mlieko a vanilku a odložíme na bok, aby plnka trochu odstála. 
2. Rúru rozohrejeme na 180°C. Na cesto v miske zmiešame múku, kypriaci prášok, cukor a vlákninu. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a ručným šľahačom zapracujeme - zmes by mala mať konzistenciu mrveničky. 
3. Pridáme vajíčko a znovu zapracujeme. Vytvarujeme bochník cesta, dosku na vaľkanie poprášime múkou a vyvaľkáme na približne 0,5 cm hrúbku. 
4. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (dno aj boky formy). Z cesta vykrojíme kruh, tak aby pokryl celú plochu dna tortovej formy. Pokiaľ nám ostanú nejaké zvyšky cesta, pokojne ich prilepte na cesto. Cesto poprepicháme vidličkou a predpečieme - 10 - 12 min mu úplne postačí. 


5. Na mrveničku zmiešame múku, vlákninu, cukor a škoricu. Pridáme studené maslo a dobre zapracujeme (avšak dávame si pozor, aby sme maslo v rukách príliš nezohriali).
6. Na predpečený korpus vylejeme celú makovú plnku a štedro posypeme mrveničkou. Vložíme do rúry, teplotu stiahneme na 155 °C a upečieme. 
7. Upečený koláč necháme vychladnúť na izbovú teplotu a až potom ho vyberieme z formy. Naozaj štedro poprášime cukrom a podávame


TIP NA PRÍPRAVU  

Azda čerešničkou na torte môže pre vás by fakt, že plnku aj cesto si môžete pripraviť deň vopred, odložiť do chladničky a ďalší deň len upiecť. Cesto zabalíme do fólie a misku s plnkou zakryjeme a odložíme do chladničky. Ďalší deň pokračujeme podľa vyššie uvedených inštrukcií. 

Višňovo - makový koláč

Višňovo - maková kombinácia právom patrí medzi tie najobľúbenejšie. Osviežujúca chuť a dokonalý kontrast višní a maku je niečo, čo ma vždy presvedčí. Taktiež je to fantastický spôsob, ako spraviť tento koč ešte šťavnatejším. 

Do plnky zamiešame 100 g mrazených odkôstkovaných viš. Posypeme mrveničkou. Alebo pri letnom variante môžeme mrveničku vynechať a vychladnutú tortu potrieť vyšľahanou smotanou.
  
Prajem vám krásny víkend kamoškovia :) 

S láskou

Vaša Peťa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára